L'associació Drets, formada per un grup d'advocats i juristes per la defensa de la societat catalana contra la repressió, ha presentat una queixa a la Junta Electoral Central espanyola i la provincial de Madrid per haver permès la candidatura a les eleccions madrilenyes del 4-M de dos dels ultres condemnats per assaltar la llibreria Blanquerna l'any 2013 i ha demanat que retirin la llista de la Falange Española y de las JONS. 

Es tracta del cap de llista de la formació Manuel Andrino, i el número 8, Jesús Fernando Fernández Gil.

Es demana la retirada de la candidatura

Així ho han enunciat en un comunicat de premsa on expliquen que els dos candidats "estan incursos en una causa d'inelegibilitat per haver estat condemnats per sentència ferma a pena privativa de llibertat". Per aquest motiu, continuen, "la candidatura no podia ser proclamada amb aquests candidats per incompliment de la Llei Orgànica de Règim Electoral General". 

Per aquest motiu, des de Drets demanen la "retirada de la candidatura sencera". 

D'altra banda, també han manifestat la seva sorpresa davant el fet que no s'hagi vetllat pel compliment de la legalitat del cas, atès que un dels membres de la Junta Electoral Central és també "un magistrat de la mateixa Sala i Secció del Tribunal Suprem que va dictar la sentència condemnatòria el passat mes de juliol". 

Un procés molt més àgil pel cas dels presos polítics

Finalment, el comunicat ha fet referència a ràpida gestió de l'Administració electoral per denegar la candidatura dels presos polítics Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turill i Jordi Sànchez. 

Així, asseguren no mostrar cap dubte que "l'Administració electoral i, si és el cas que li és sol·licitat testimoni de la sentència dictada, el mateix Tribunal Suprem actuaran amb la mateixa celeritat i rigor per restaurar la vegada com ho van fer en un sol dia per excloure de les llistes electorals de les eleccions al Congrés de diputats en qüestió d'escasses hores els Srs. Junqueras, Romeva, Forn, Rull i Sànchez".

 

DRETS DENUNCIA JEC MADRID CASO BLANQUERNA @DretsCat

Comunicat de Drets compartit al perfil institucional de Twitter / @DretsCat

 

 

La justícia atura l'ingrés a la presó dels ultres 

Ahir mateix finalitzava l'ordre d'ingrés voluntari a la presó per a la majoria dels 14 ultres condemnats per assaltar la llibreria Blanquerna, seu de la Generalitat a Madrid, la Diada del 2013. Però la justícia ho ha paralitzat, malgrat comptar amb sentència ferma des del juliol de l'any passat. Concretament, la secció 30 de l'Audiència Provincial de Madrid, que va jutjar el cas, ho ha frenat a l'espera de com es resolen els recursos d'empara al Tribunal Constitucional i les peticions d'indult. Hi havia un condemnat que estava en cerca i captura i un segon que també ha fugit, segons avancen fonts judicials a ElNacional.cat. Ja és el segon que es paralitza l'ingrés a la presó. El 2017 va ser el Tribunal Constitucional qui ho va congelar.

Segons assenyalen aquestes mateixes fonts, 24 hores abans de finalitzar el termini de deu dies per ingressar voluntàriament a la presó, l'Audiència Provincial ha suspès aquesta entrada. En el cas de 10 dels condemnats, ho ha fet en espera que es tramiti el seu recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional. En el cas d'uns altres dos, també s'ha suspès mentre el Tribunal Suprem resol la seva petició d'indult. Un dels condemnats ja es trobava en cerca i captura el 23 de març, i ara la secció 30 emetrà una ordre de cerca i captura contra un altre dels ultres, que també ha desaparegut del radar de la justícia.

 

Imatge principal, Manuel Andrino / Falange