Les grans fluctuacions que han partit els grans partits de l'hemicicle del Congrés dels Diputats en els darreres mesos han fet ballar quines formacions se situaven com primera, segons o tercera força, però en tot aquest temps hi ha hagut una constant: la dreta espanyola s'imposa com gran guanyadora d'uns nous comicis. Aquest auguri el confirma el darrer sondeig de El Confidencial, realitzat per IMOP-Insights. Mentre que el PP i el PSOE continuen frec a frec, la suma dels partits espanyols de dreta o esquerra es distancia cada vegada més. PP, Vox i Ciutadans concentrarien el 48% dels vots, mentre que la combinació de PSOE, Unidas Podemos i Más País obtindria el 38%. 

esquerra dreta enquest El confidencial

Font: El Confidencial

Tot i això, la distribució dels escons no posaria fàcil ni al PP ni al PSOE la governabilitat de l'Estat espanyol. Si els comicis tinguessin lloc avui, el guanyador seria Alberto Núñez Feijóo, nou líder dels populars, però la seva seria més aviat una victòria pírrica, ja que el seu partit només superaria als socialistes per un escó. Els populars passarien de tenir 89 diputats a 105, sumarien 16 representants més. Es tracta del nombre exacte de diputats que perdrien els socialistes en unes noves eleccions, en el seu cas es quedarien amb 104 escons. Pel que fa al percentatge de vot, les dues formacions queden empatades, assolint els populars el 26,4% dels vots i el PSOE el 26,3%. Tot plegat impulsa a les dues formacions a cercar pactes, per apropar-se a la majoria. 

Els populars parteixen d'una posició més acomodada respecte als socialistes, ja que es referma com a tercera força el partit d'extrema dreta Vox. Això permetria sumar els 69 escons que se li preveuen a la formació liderada per Santiago Abascal, 17 més que els seus resultats de 2019. Tot plegat deixaria a la combinació PP i Vox amb 174 diputats, molt a prop però no suficient per a la majoria absoluta. En aquesta equació no podria participar Ciutadans, ja que, com ja ha succeït en altres enquestes, s'espera que perdi els 10 diputats que té actualment. 

hemiscicle enquest El confidencial

Font: El Confidencial

Combinació de l'esquerra

Les formacions que componen el govern espanyol actual haurien d'enfrontar-se a un gran respecte per repetir el govern, perquè el front de la dreta espanyol es consolida a les enquestes. En aquest moment, el PSOE obtindria un resultat pitjor que en les darreres eleccions, però millor del que s'esperava en enquestes anteriors. El seu soci actual, Unidas Podemos, es trobaria en una situació similar: empitjoren els resultats, però no tant com en altres sondejos. La formació morada passaria de 35 diputats a 29. La suma entre les dues formacions els deixaria encara molt lluny de la majoria, fins i tot sumant l'altre partit de l'esquerra espanyola: Más País. El partit liderat per Íñigo Errejón perdria un escó i es quedaria amb un representant. No és una situació molt favorable per aquest bloc d'esquerres que només podria fer front a la dreta si convencés la resta de formacions de l'hemicicle de no alienar-se amb PP i Vox. 

Pel que fa a les formacions catalanes, és a dir, Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalanya i la CUP, no patirien cap canvi respecte a la seva situació actual. Els tres partits obtindrien 13, 8 i 2 diputats, respectivament.