Malgrat l'excepció del CIS, les enquestes electorals mostren el Partit Popular cada cop més aprop de La Moncloa. El darrer sondeig de GAD3 per l'ABC no és una excepció. Si actualment es convoquessin eleccions generals els populars, liderats per Alberto Núñez Feijóo, serien els clars guanyadors. Passarien dels 89 diputats actuals a 139-143 escons. És una gran millora que, per si sola, no els assegura el govern. 

L'era de les grans majories parlamentàries sembla haver quedat enrere, per tant, Feijóo es veurà obligat a cercar aliats per governar. A la dreta només queda una opció: l'extrema dreta de Vox. El partit de Santiago Abascal fa mesos que es troba estancat a les enquestes, sense grans millores i, en algunes ocasions, reculant lleugerament. Tanmateix, en aquest sondeig, Vox perd força. Tot plegat es pot deure al fet que l'enquesta s'ha fet durant la fracassada moció de censura del partit, els faria passar de 52 diputats a 43-45. És a dir, l'extrema dreta segueix desinflant-se, una tendència que va arrancar amb el cop electoral de la formació a les eleccions d'Andalusia. 

Tanmateix, la suma de les dues forces de dretes seria suficient per sobrepassar els 176 escons necessaris per tenir majoria absoluta. En aquesta suma no es contempla la participació de Ciutadans, ja que la formació taronja no obtindria representació parlamentària. Ni el procés de refundació ha servit al partit d'Ines Arrimadas per tornar a ser rellevant políticament i la seva desaparició de l'arc parlamentari sembla qüestió de temps. 

enquesta abc 2023 març

Font: ABC

Un cop per a l'esquerra espanyola que Pedro Sánchez aguanta

La victòria electoral sembla recaure sobre la dreta espanyola, ja que l'actual coalició del govern espanyol recula en els sondejos. Malgrat tot, les pèrdues del PSOE serien mínimes. Els socialistes passarien dels actuals 120 escons a 107-111, en percentatge de vot, el canvi és només d'unes dècimes. Així doncs, Pedro Sánchez quedaria lluny del govern espanyol, però salvaria els mobles al seu partit. És més, Sánchez és el líder que la majoria d'espanyols prefereixen com a president, segons l'ABC. De prop el segueix Feijóo i a la cua se situa Arrimadas. 

enquesta abc 2023 març envolició del vot

Font: ABC

Així doncs, on es concentren les pèrdues de l'esquerra? A l'espai Unidas Podemos, el qual es mostra extremadament dividit davant el nou projecte de Yolanda Díaz. Els morats passarien de 35 diputats a 18-20. És a dir, perdrien gran part de la seva força parlamentària. 

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana perdria tres representants i es quedaria amb 10 diputats. Mentre que Junts per Catalunya i la CUP repetirien resultats amb 8 i 2 diputats, respectivament.