Pocs dies després que El Mundo vaticinés la victòria del Partit Popular, un nou sondeig de El Confidencial apuntala la carrera del líder popular, Pablo Casado, cap a la Moncloa. El digital ha publicat un nou sondeig electoral, el quart de la sèrie del seu Observatori Electoral elaborat per IMOP-Insights, on es mostra com si es convoquessin eleccions en aquest moment la dreta espanyola s'imposaria com a vencedora, però necessitaria aliances per governar. 

Reforçat després de la polèmica Convenció Nacional del Partit Popular, Pablo Casado encapçala els sondejos electorals. La seva formació captaria el 28% dels vots i passaria de 89 escons a 120, 31 més que en les darreres eleccions. 

El gran increment de representants al Congrés que experimentarien els populars no seria suficient per arribar a la majoria. Com ja comença a ser la norma, ni tan sols els grans partits tradicionals poden actuar per lliure en la política espanyola actual. Entre els socis naturals que se li pressuposen al PP es troba Vox. La formació d'extrema dreta manté els seus resultats segons els sondeigs. Augmenten unes centèsimes el percentatge de vot que congregaria, un 15,1%, però no es tradueix en un augment d'escons, mantindria els 52 diputats que té actualment. 

Segons l'enquesta, PP i Vox s'intercanviarien votants. El PP rebria més de Vox que a la inversa, però en els dos casos la mobilitat seria de més d'un milió de votants que ballaria entre les dues formacions. 

enquesta elconfidencial 27 oct 21Font: El Confidencial

La unió entre les dues forces de dretes sumaria fins a 172 escons, una xifra que no arriba a la majoria de diputats del Congrés, situada en 176. Ciutadans (Cs) no seria una força que determines la diferència de la dreta espanyola d'arribar a la majoria dels representants de la cambra, ja que de nou les enquestes els mostren un futur negre. La formació taronja segueix caient estrepitosament a les previsions electorals, en unes eleccions actualment perdrien 9 dels 10 escons que tenen ara, quedant-se simplement amb un representant. 

Mals auguris per a l'esquerra 

El PSOE sortiria malparat si ara mateix es convoquessin unes eleccions generals. En el sondeig de El Confidencial els socialistes no baixarien de 100 representants al Congrés, a diferència del que han assenyalat altres enquestes, però no obtindria bons resultats. El partit de Pedro Sánchez esgarraparia 101 diputats, 19 menys dels que té ara mateix. Quedaria com el segon partit més votat, lluny del PP, amb un 25,8% dels vots. 

El sondeig apunta que 570.000 votants que van votar a Sánchez en les eleccions de 2019 es mostren proclius a votar pel PP en uns nous comicis. IMOP apunta que la gran feblesa dels socialistes és també el seu gran punt fort de cara a unes noves eleccions: la desmobilització del seu electorat actual, el qual podrien revifar en campanya i escalar posicions. 

En el cas del seu soci de govern, Unides Podem, les enquestes també marquen un descens a l'espera de l'anomenat "efecte Yolanda Díaz". La formació morada perdria 7 escons, passant de 35 a 28. Són els mateixos resultats que va obtenir l'IMOP en l'anterior sondeig que va fer fa unes setmanes. Aquesta tendència però, pot anar canviant ara que Díaz s'està perfilant com la candidata de la formació en unes eleccions. Tot i aquestes esperances de futur, el fet ara és que la suma entre els dos els dona 129 representants, quedant lluny de la majoria. 

L’única formació de l'esquerra espanyola que sortiria ben parada d'unes noves eleccions és Más País. El partit d'Errejón sumaria un diputat més als dos que tenen actualment. 

Diversitat al Congrés

En unes noves eleccions podrien canviar moltes coses al Congrés, però el que no passaria és que es tornés a les dinàmiques bipartidistes que han marcat Espanya els darrers 40 anys. Els partits de diversos territoris de l'Estat mantindrien la seva força i, fins i tot, l'ampliarien. 

Esquerra Republicana mantindria els seus 13 escons i concentraria un 3,2% dels vots. Junts per Catalunya també seguiria amb les seves xifres actuals, 8 escons al Congrés. 

Qui patiria més canvis seria el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), els quals guanyarien dos representants més, arribant als 3 diputats. El PNB i la CUP sumarien un escó més cada un, passant a tenir 7 i 3representants respectivament. 

 

 

Imatge principal: Pablo Casado, líder del Partit Popular, durant el Congrés Nacional de l'Empresa Familiar / Europa Press