Les enquestes dibuixen un futur prometedor per Pablo Casado, actual líder del Patit Popular. Després de rebre molt bones notícies de l'enquesta publicada per El Confidencial fa unes setmanes, Casado es desperta amb més bons auguris, ara de la mà de El Mundo. El Panel de Sigma Dos exposa com el PP superaria al PSOE. 

L'enquesta mostra una esquerra fragmentada i un augment del vot cap a la dreta. El PP que actualment compta amb 89 escons, passaria a tenir-ne 129. Ni més ni menys que 40 diputats més. Segons l'estudi que ha fet Sigma, els populars concentrarien el 28,9% del vot, una situació millor de la que estan, però que els obligaria a buscar aliats entre altres partits. 

Per arribar a una majoria i formar govern Casado hauria de pactar necessàriament amb Vox. El partit d'extremada dreta s'estanca a les enquestes, reculant lleugerament fins i tot. S'estima que el partit de Santiago Abascal passaria d'obtenir el 15,1% dels vots a tenir-ne el 15%, un canvi que pot semblar superflu, però que li costaria a la formació d'extrema dreta cinc diputats, passant de 52 escons a 47. 

Malgrat aquest petit descens en la representació al Congrés la suma de Vox i PP els faria superar la majoria de 175 escons, concretament arribarien als 176. Molt justes, però les dues principals formacions de la dreta espanyola serien capaces de governar si es complís aquest escenari. 

enquesta elmundo

Gràfics de l'enquesta feta per Sigma Dos / El Mundo

Sense necessitar a ningú més es compliquen les opcions de Ciutadans. La formació taronja torna a rebre males notícies d'una enquesta. La formula PP+Cs+Vox que ja funciona en algunes comunitats autònomes no seria necessària al govern espanyol relegant el partit d'Inés Arrimadas a una posició irrellevant. No és d'estranyar, ja que l'enquesta mostra com la formació passaria de 9 escons a 1, un 3,1% del vot, un resultat que coincideix amb el que han vaticinat altres enquestes anteriorment. 

Cop al PSOE, remuntada de Díaz

L'esquerra espanyola no treu tan bons resultats. La divisió i el desgast del govern està passant factura. Tant PSOE com Podem traurien pitjors resultats que a les eleccions anteriors, però no tot és negatiu: les dues formacions han millorat els seus resultats respecte a l'enquesta de Sigma Dos feta al juny. 

El PSOE seguiria traient un resultat molt baix: 99 escons, 21 menys dels que té actualment. És a dir, passaria de concentrar el 28% dels vots al 25,5%. Tot i això, hi ha una certa millora respecte al sondeig anterior, ja que en aquesta ocasió arriba a superar el 25% del vot. 

Podem viu una situació similar a la del seu soci de govern, però remunta a l'enquesta molt més que els socialistes. Després de mesos de caiguda en la intenció de vot la formació morada comença a seduir a més possibles votants després que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, hagi agafat les regnes. Tot i això, perdrien molt representats als Congres, concretament 10 diputats, passant de 35 escons a 25. Això voldria dir que concentrarien el 10,9% del vot, 0,7 punts més que al sondeig anterior. 

En altres paraules, els partits del govern perdrien més de 4 punts i 31 escons respecte a les eleccions anteriors.

El millor escenari dins de l'esquerra espanyola és el que se li presenta a Iñigo Errejón, el seu partit Más Madrid, milloraria els resultats de les passades eleccions. Els tres diputats que tenen actualment es convertirien en set, passat de tenir el 2,5% del vot a comptar amb el 3,1%. 

Força al marge dels grans partits

Els partits al Congrés dels Diputats al marge de les grans formacions mantindrien la seva representació, fins i tot la podriren incrementar en algun escó. Una predicció que coincideix amb altres enquestes que s'han publicat. 

En el cas d'Esquerra Republicana perdria un escó, de 13 representats en passaria a tenir 12. Junts per Catalunya, en canvi, conservaria els seus 8 representants malgrat que el percentatge de vot passaria de 2,2% a 2%. Qui aconseguiria un representat més seria el PNB, de 6 a 7 diputats.

Valoració dels líders

Curiosament la dreta seria la que sortiria vencedora d'unes eleccions que se celebressin actualment, però els seus líders són els pitjors valorats pels electors. Casado suspèn amb un 3,5 de 10, mentre que Abascal s'endú el rècord de ser el líder d'un partit pitjor valorat amb un 2,94. 

Els líders de l'esquerra, en canvi, treuen millors notes, però es mantenen en el suspens. Errejón obté un 3,4, Sánchez un 3,8 i la més valorada és Díaz amb un 3,9 de 10.

 

Imatge principal: Pablo Casado, líder del partit Popular, a la seu de la seva formació / Europa Press