Ciutadans i PP no cessen en la seva croada contra el català i la nova llei per protegir la llengua als centres de Catalunya. Primer, van decidir portar-la al Consell de Garanties Estatutàries amb l'única intenció de bloquejar-la, una cosa que ja ha lamentat Salvador Illa. Ara, han anunciat que la portaran davant del Tribunal Constitucional. L'encarregada de donar la notícia ha estat Inés Arrimadas, que ha celebrat la col·laboració amb el PP: "Ens han dit que sí, que anirem junts", ha assegurat la líder del partit. La proposta hauria estat dels taronges i els populars l'han acceptat.

En una entrevista en esRadio, ha explicat que han convidat Vox i els 'populars' a anar al Consell de Garanties Estatutaries perquè elabori un informe sobre aquesta llei. "Si tot va segons el raonable, un informe seriós i saberut sobre una llei, normalment, en tres dies no es fa", ha apuntat, mentre ha detallat que aquest dictamen és preceptiu, però no és vinculant, per la qual cosa la llei tirarà endavant. Això sí, ha assegurat que des de Cs denunciaran per "desobediència" al conseller d'Educació i a "tot el que es posi per davant" i tingui la responsabilitat d'aplicar-lo. Per això, la líder taronja aspira que el mateix front comú que ha sol·licitat al Consell de Garantías aquest informe vagi al Constitucional i que a aquest es puguin afegir diputats d'altres formacions, referint-se a Sergio Sayas i Carlos Adanero, d'UPN.

En nom de la Constitució

Pocs minuts abans que acabés el ple de l'ahir dijous, Vox, Ciutadans i el PP van presentar l'escrit per portar la proposició de llei al Consell de Garanties Estatutàries, amb l'únic objectiu d'intentar impedir que la norma quedi aprovada abans del 31 de maig, quan venç el termini per executar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà. En el text, de 19 pàgines, els tres partits de la dreta exposen que la proposició de llei vulnera els articles 3.1, 3.2 i 27 de la Constitució, i l'article 6 i 35 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, així com la mateixa sentència del TSJC.

Crítiques al PP

La presidenta de Cs ha aprofitat per abordar la proposta del seu partit per reformar l'article 2 de la Constitució Espanyola i eliminar la distinció que fa entre "nacionalitats i regions". En aquest sentit, ha vaticinat que el PP votarà en contra d'aquesta reforma perquè "continuen pensant que cal anar-se'n a Catalunya a parlar de nacionalitat i que Galícia té una llengua pròpia". Per això, ha assegurat que el PP té una estratègia i que cal veure les coses en el seu context: "Si Feijóo se'n va a Catalunya i parla de nacionalitats, si Feijóo parla del gallec com una llengua pròpia, si creu que hi ha una identitat gallega i a sobre parla d'un estat plurinacional, doncs això ja no és una relliscada".