L'exigència del coneixement de català als metges que vulguin treballar a la sanitat pública de les Illes Balears fa setmanes que marca el debat polític de l'arxipèlag en un moment en què falten facultatius per donar una atenció de qualitat. En un primer moment, la presidenta socialista Francina Armengol, que governa en coalició amb Més per Mallorca i Unidas Podemos, va posar sobre la taula la possibilitat que aquest requisit deixés de ser obligatori, però davant les crítiques dels seus socis i el partit regionalista de dretes, Proposta per les Illes i també de bona part de la societat, va fer marxa enrere i va anunciar que aquesta obligació seguiria vigent. Aquesta polèmica va començar a finals de gener i ha suposat una de les amenaces més greus pel Pacte al govern de les Balears, a mesos de les eleccions autonòmiques. Finalment, la pressió dels grups a l'esquerra del PSIB i també d'entitats com l'Obra Cultural Balear han guanyat la batalla i IB-Salut només eximirà del requisit a unes 200 places d'especialitat d'un total de 2.300. Aquesta decisió va suposar una alegria per uns, però al mateix temps va enrabiar a la dreta balear, que en lloc de defensar la llengua, treballa per eliminar aquesta mena de requisits tant a la sanitat com a l'educació. 

En el ple celebrat aquest dimarts al Parlament de les Illes Balears, Ciutadans i Vox han carregat molt durament contra Francina Armengol i la consellera de Salut Patrícia Goméz per aquest canvi d'opinió contrari als seus interessos. Davant les preguntes parlamentaries de Jorge Campos (protagonista d'algunes de les cançons que van portar a l'exili a Valtònyc) i Patrícia Guasp (nova líder de Ciutadans), Armengol ha assegurat que "el català no és un problema en la sanitat i la llengua no té res a veure amb la manca de metges i infermeres". La presidenta socialista ha aprofitat la pregunta del líder de Vox a les Balears per retreure la jugada del seu partit a Castella i Lleó contra l'avortament: "Els nostres pactes són públics, no com els de vostès que tenen amagat l'acord de Castella i Lleó i que quan governen es dediquen a anar en contra dels drets de la ciutadania i les dones". Abans, Campos li havia retret que posa el seu "fanatisme pel català" per davant de la salut. 

"Ja n'hi ha prou que el català tingui la culpa de tot"

En la mateixa línia que el líder de Vox s'ha expressat la presidenta de Ciutadans, Patricia Guasp. En el seu torn d'intervenció com a portaveu, també ha preguntat a Armengol per la qüestió del català, assegurant que ha interposat la llengua a la salut dels balears. "La manca de metges és una realitat dramàtica", ha dit la taronja, lamentant que la presidenta de les Illes hagi "prioritzat l'enrabiada identitària dels seus socis", en referència a les advertències de Més i Unidas Podemos si no canviava d'opinió. La resposta d'Armengol ha estat taxativa: "Ja n'hi ha prou que el català tingui la culpa de tot".