L’ambigüitat de la Junta de Castella i Lleó al voltant de l’avortament manté el govern espanyol en la incògnita i el dubte sobre què acabarà fent i què no el govern d’Alfonso Fernández Mañueco en relació a l’avortament. És per això que La Moncloa ha publicat aquest divendres un comunicat en el qual informa que dona per bona la resposta de la Junta de Castella i Lleó però que alhora alerta que es manté vigilant. El govern espanyol ha decidit enviar una nova carta cap a Valladolid per reiterar a l’executiu castellanolleonès la prohibició de tirar endavant qualsevol política que coaccioni dones embarassades que han pres de la decisió d’avortar. En la missiva, el govern presidit per Pedro Sánchez es “reserva la possibilitat” d’emprendre “accions legals”; fa uns dies ja van encetar la via per dur el cas al Tribunal Constitucional.

En un comunicat, el govern espanyol dona per bona la resposta que va donar aquest dijous Castella i Lleó al requeriment d’incompetència que va enviar La Moncloa. “L’executiu autonòmic ha acatat”, afirma el text, de manera que es considera que s’ha aconseguit defensar els drets de les dones. Ara bé, fonts de l’executiu espanyol també apunten que la preocupació es manté ben viva, ja que el posicionament de la Junta governada per PP i Vox és ben ambigu. Així ho assenyala també el comunicat, que incideix en el fet que hi ha contradiccions en el que es diu per escrit i el que es diu de forma oral.

Això es deu que aquest dijous el portaveu de la Junta de Castella i Lleó, Carlos Fernández Carriedo, va avançar noves mesures que pretén adoptar l’executiu de Mañueco, com el d’oferir a les dones poder escoltar el batec del cor del fetus, així com fer-se una ecografia 4D. És per això que, tot i considerar que s’ha aconseguit “frenar els primers intents” dels castellanolleonesos per coaccionar dones embarassades, cal “continuar a l’aguait”, assenyalen les mateixes fonts.

La carta s’enviarà a través del Ministeri de la Presidència, i s’hi posarà per escrit que “resulta contrari a la legalitat vigent i al nostre ordenament constitucional de distribució de competències que una comunitat autònoma adopti qualsevol mesura encaminada a obligar, indicar, oferir, recomanar o suggerir a la dona embarassada que ha decidit lliurement interrompre el seu embaràs”.

Avís de Pedro Sánchez

Ahir ja es va pronunciar de manera clara sobre aquesta qüestió el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Durant la roda de premsa posterior a la cimera hispanofrancesa, va assegurar que La Moncloa defensarà “amb contundència” el seu posicionament al voltant de l’avortament. En el seu argumentari afirmava que no poden haver dones que tinguin més o menys drets que altres dones de l’Estat. De fet, el president socialista ja va insistir acompanyat del president francès, Emmanuel Macron, que la Junta de Castella i Lleó havia de ser més transparent, referint-se als missatges contradictoris que arriben sobre aquesta qüestió.