Diverses cites destacades s’amunteguen a principis de la setmana que ve a Madrid, ciutat que dilluns estarà gaudint d’un dia de festa local. És per això que la missió de la comissió Pegasus del Parlament Europeu, que posarà els peus a la capital espanyola dilluns i dimarts per indagar sobre el cas d’espionatge amb aquest programari a Espanya, ensopegarà amb un ambient de ressaca, poc propici per aclarir els fets. Dilluns d'ibuprofè.

Un ambient massa relaxat en una cita cabdal per a la imatge d’Espanya. Hi ha diaris madrilenys que han posat el crit al cel per l’agenda que aquest divendres s’ha fet pública amb els detalls de la visita: Pedro Sánchez li ha tret pes polític i ha enviat un alt càrrec de segona línia a parlar amb els europarlamentaris. L’ABC està que trina amb tot plegat perquè creu que el govern espanyol no pot badar d'aquesta manera. És el diari que s’ha pres pitjor la notícia sobre la notòria manca de representants de pes del govern que rebin els membres del Parlament Europeu que arribaran àvids de saber més sobre Pegasus i Espanya. Fins i tot, ha anat a parlar amb en Zoido i en Cañas per veure què els hi sembla: doncs fatal.

“La moción de censura salva a Sánchez de declarar ante la comisión Pegasus” resa el titular de portada de l’ABC, que subratlla a més que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va fixar el discurs de Tamames per la moció de censura “el mateix dia que ja se sabia que el president i diversos ministres estaven citats davant una delegació d’eurodiputats a Madrid”. Malícia: el rotatiu de la dreta denuncia així el que considera maniobres de l’executiu per evitar donar la cara per Espanya.

El diari sembla considerar la cita amb la comissió Pegasus com un acte de defensa del bon nom d'Espanya i es queixa perquè hi haurà una llarga llista de polítics independentistes que sí que mantindran reunions amb la delegació europea i les conclusions acabaran posant el Regne a l'altura de Polònia i Hongria. En el programa hi ha una reunió amb membres del Parlament de Catalunya i després una trobada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Acció Exterior Unió Europea, Meritxell Serret, i el candidat republicà per Barcelona, Ernest Maragall, en qualitat de “víctimes” de l’espionatge. Per part del govern espanyol, només hi figura una trobada amb el secretari d’Estat per assumptes europeus, Pascual Navarro. “Los enviados del Parlamento Europeo sí que se reunirán y escucharán las quejas de una larga lista de representantes del secesionismo catalán”, adverteix l’ABC, que culpa als “secesionsitas” de tot perquè són, defensa, “los que han dirigido desde Barcelona en todo momento este trámite”.

A El Mundo també el sembla fatal el programa que té la missió europea a Madrid i així ho posa de manifest a la portada: “El Gobierno planta a la delegación europea que investiga el 'caso Pegasus': no los recibirá ningún ministro”. Avisen doncs que l’agenda de la delegació europea està “descompensada clarament cap a la versió independentista” perquè, en canvi, rebrà una representació de membres del Parlament de Catalunya. En aquesta, per cert, també hi haurà el diputat català de Vox, o sigui que la delegació catalana almenys garanteix una polifonia.

Portades per l'esperança

Més enllà de Pegasus, les portades de la resta de diaris coincideixen en destacar la decisió de la Cort Penal Internacional de la Haia de demanar la detenció del president rus, Vladímir Putin, per crims de guerra. “El tribunal de la Haya pide la detención de Putin por deportar niños”, diu El País. Els diaris de Catalunya també tiren per la carpeta internacional i subratllen la decisió de la Haia. “Es busca”, apunta El Punt Avui. L’Ara s’hi afegeix: “Ordre de detenció internacional contra Vladímir Putin”. I El Periódico: “El Tribunal de la Haia ordena detenir Putin”. La portada de La Vanguardia, calcada: “El Tribunal Penal Internacional ordena la detenció de Putin”.

Acabem el repàs amb una declaració de Luz Casal -torna-, vestida de vermell llampant a la portada de El Mundo, i que sona a consell de vida: “Debería haber aprendido artes marciales para defenderme”. Prenguin nota.

Portada ABC 18 març 2023
Portada ABC 18 març 2023
Portada El Mundo 18 març 2023
Portada El Mundo 18 març 2023
Portada El País
Portada El País
Portada La Vanguardia 18 març 2023
Portada La Vanguardia 18 març 2023
Portada La Razón 18 març 2023
Portada La Razón 18 març 2023
Portada El Periódico 18 març 2023
Portada El Periódico 18 març 2023
Portada Ara
Portada Ara
Portada Punt Avui 18 març 2023
Portada Punt Avui 18 març 2023