Xavier Domènech va estendre la mà a Esquerra Republicana i el PSC per configurar un govern d'esquerres després de les eleccions. Després que Marta Rovira li respongués que ERC "ja ha pactat amb aquells socialistes amb qui volia pactar", el líder de Catalunya en Comú-Podem ha passat a l’ofensiva. “Ahir Marta Rovira ens va dir que o sumàvem amb el partit de Carles Puigdemont o res”, ha afirmat en un acte aquest divendres. “Alguns estan tan acostumats a doblegar-se a la dreta que es pensen que tots ens doblegarem a la dreta”, ha rematat.

Acompanyat per l'excandidat francès Jean-Luc Mélenechon i el comentarista anglès Owen Jones, el líder dels comuns ha volgut dirigir-se directament a la secretària general d’ERC. Li ha preguntat si es posicionarà al cantó de les esquerres: “O estàs amb els que no han posat ni un sol euro a les escoles bressol o amb els que han posat 40 milions. O estàs amb aquells que hem pujat un 35% les beques menjador o estàs amb els que han creat set nous barracons aquest any”. Li ha demanat que decideixi si vol “construir un país amb la gent o contra la gent”.

Xavier Domènech ha insistit en la necessitat d’un govern d’esquerres i progressista per superar el que anomena blocs. Ha considerat que és l’únic possible. Per una banda, els partits unionistes són un “bloc Frankenstein”, ha dit. “Aquest bloc no és el que sortirà, per molt que el PSC pugui estar en camins equivocats”, ha assenyalat.

Per altra banda, ha apuntat, al bloc independentista “tots els camins semblen dur a Convergència”. Per a Domènech, “aquest bloc significa la consolidació de les retallades de més de 2.300 milions d’euros, no saber que a Catalunya hi ha 1.000 barracons”. Catalunya, ha conclòs, “no es construeix en blocs”.

“Un govern d’esquerres és possible”

Malgrat que no estava previst inicialment, donat el cartell d’aquest divendres, Ada Colau s’ha volgut apropar fins a Badalona. L’alcaldessa de Barcelona ha exhibit la seva gestió al capdavant de la capital, assegurant haver fet “l’oferta pública de feina més gran” de la història de Barcelona: 3.000 nous llocs de treball per reforçar els serveis públics. “Hem de batallar amb l’Estat, però també hem hagut de batallar amb la Generalitat”, ha criticat. En aquest sentit, ha retret que el consistori està pagant les escoles bressol que hauria de finançar la Generalitat.

Ha assegurat que es tracta d’una qüestió de “prioritats i voluntat política”. En aquest sentit, ha defensat que Catalunya en Comú-Podem és “l’única opció capaç de desbloquejar la situació i superar la lògica de blocs”. Colau ha insistit que “un govern d’esquerres i progressista és possible”, malgrat que tant ERC com el PSC han descartat aquesta opció.