El cas dels presos polítics independentistes és un cas únic a Europa. Així ho ha denunciat Jean-Luc Mélenchon, excandidat presidencial francès, que ha acompanyat els comuns aquest divendres en un acte a Badalona. “Els demòcrates convencem, no fracassem, no arrestem, no empresonem la gent amb qui no estem d’acord”, ha criticat el líder de la França Insubmisa. Malgrat ser jacobí ha avisat que “la pàtria o la nació no pot ser una camisa de força”. Ha posat com a exemple la victòria dels nacionalistes corsos el passat diumenge.

En aquest sentit, Jean-Luc Mélenchon ha carregat contra la violència que va poder veure’s a tot el món durant el referèndum de l’1 d’octubre, que ha dit que va colpir-lo molt. “Com pots pensar que convenceràs algú pegant-lo?”, ha preguntat, dirigint-se al president espanyol Mariano Rajoy. Ha assenyalat que hi ha “nacionalismes honestos i decents”, però altres de “bruts, violents i obscurs”, com els que estan emergint en molts països de l’est d’Europa.

El dirigent de la França Insubmisa ha culpat de l’auge de l’extrema dreta i el feixisme a les polítiques d’austeritat de la Unió Europea. “Amb les polítiques de retallades, la gent se sent abandonada, en la desigualtat, en la violència social”, ha lamentat. I ha afegit: “La misèria i el malestar és una violència social insuportable". Aquestes polítiques, ha insistit, “amenacen la pau a tot el continent”.

La història condemnarà l’Estat

També ha intervingut el politòleg i comentarista Owen Jones, que ha carregat contra l’actuació de l’Estat espanyol en el referèndum de l’1 d’octubre. “No dono suport a la independència d’Escòcia, però lluitaré apassionadament pel seu dret a decidir el seu futur”, ha defensat. “És un atac a la democràcia i els demòcrates el que ha fet el Govern d’Espanya”, ha denunciat. “Vergonya, vergonya, vergonya per ells. La història els condemnarà pel que han fet”, ha afegit.

Malgrat tot, Jones ha assegurat que “no hem de deixar que les banderes ens distreguin de les injustícies del dia a dia”. Ha situat com a model la Barcelona d’Ada Colau, que “ha incrementat la despesa social un 50%, que ha remunicipalitzat serveis perquè els controlés la gent, que va congelar les taxes del transport públic”. Ha dit que “Ada Colau i la seva administració és una inspiració per tots”. L’ha posat al nivell de Bernie Sanders als Estats Units o Jeremy Corbyn al Regne Unit. “Si no tenim èxit, els feixistes i els racistes estan esperant”, ha avisat.