Per a Xavier Domènech, la reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez d’aquest dilluns suposa “l’inici de l’inici d’una nova etapa per Catalunya i Espanya”. Així ho ha assegurat el líder de Catalunya en Comú Poden en una roda de premsa al Parlament, des d’on ha valorat positivament la recuperació de les comissions bilaterals Generalitat-Estat i la recuperació de les lleis socials recorregudes per Rajoy davant el Tribunal Constitucional.

Davant el principal punt de diferència, que ha estat el dret a l’autodeterminació, Xavier Domènech ha sostingut que abans d'abordar-ho hi ha marge per "avançar" en altres aspectes. Ha assenyalat que és un "primer intercanvi". No obstant això, ha dit al govern espanyol que “no cal moure’s del marc constitucional” per celebrar un referèndum.

El cap de files dels comuns al Parlament ha instat el president Quim Torra a fer efectiva la moció aprovada la setmana passada per la cambra, que instava el Govern a convocar una taula permanent de diàleg que es reunís mensualment amb tots els grups i subgrups parlamentaris. Ha indicat que s'hauria de reunir aquest mateix mes.

Domènech ha valorat positivament la recuperació de lleis tombades pel Tribunal Constitucional, com la d’universalització de la sanitat, la de canvi climàtic o la d’emergència habitacional. No obstant això, ha criticat que el Govern de la Generalitat no hagin desenvolupat la part no recorreguda d’aquestes lleis.         

Per altra banda, sobre les comissions bilaterals Generalitat-Estat, el dirigent dels comuns ha defensat que “activar-les significa que aquest camí del diàleg passarà per parlar d’infraestructures, traspàs de competències o finançament”. També ha posat èmfasi en la necessitat de revertir la “regressió de drets i llibertats que hem viscut a Catalunya” per part dels aparells de l’Estat.