Podemos i les seves confluències territorials (En Comú Podem, En Marea i Compromís) han sol·licitat a la Mesa del Congrés la creació d’una comissió no permanent per al debat del model territorial de l’Estat i “les diferents propostes de solució democràtica”.

Un cop presentat el text, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha remarcat que l'Estat viu una crisi territorial, i ha demanat que cal "afrontar-ho". Per aquest motiu, s'ha registrat aquesta comissió, perquè segons Domènech és una "responsabilitat" buscar solucions a aquesta crisi. "En temps excepcionals, ningú es pot amagar darrere la interpretació de la norma sinó aportar solucions democràtiques", ha sentenciat Domènech.

Per la seva banda, el número dos de Podemos, Iñigo Errejón, ha retret que la proposta de crear la comissió no surti del mateix govern espanyol, perquè això és el que passaria "en un país normal". Errejón ha instat els altres grups a "no mirar cap a una altra banda", perquè "hi ha solucions a una crisi territorial". Finalment, Errejón ha convidat als altres partits a sumar-se a la petició, perquè la llei "no sigui l'excusa".

Sense referències al referèndum

Pel que fa al text de la petició, el redactat es fixa especialment a la “crisi institucional” entre Catalunya i Espanya, però no menciona el referèndum de forma explícita. D'aquesta manera, preveuen que sigui més fàcil que se sumin altres grups com el PSOE, i que la proposta pugui seguir endavant. Segons ha explicat Domènech, en aquesta comissió està previst que cada grup pugui expressar la seva opinió. Mentre que, segons Domènech, la seva formació defensarà el referèndum, altres podran defensar altres solucions.

Per a les formacions, el primer pas per abordar el conflicte “no és altre que reconèixer-ne la importància i crear un espai de diàleg” amb les diverses propostes tant des de l’àmbit polític com el jurídic i social. En l’exposició de motius, constaten que el model de transferències competencials i d’autogovern “ha diluït la distinció entre realitats nacionals i regions”, fet que ha portat que el model d’Estat hagi entrat en “crisi”.

Segons Podemos i les seves confluències territorials, aquest debat s’ha de plantejar en la seva “totalitat i des de totes les perspectives” per solucionar “de forma democràtica” el conflicte de model territorial a l’Estat. Per tot plegat, consideren que cal una “responsabilitat compartida dels representants de la ciutadania per buscar solucions democràtiques”.

Així mateix, Podemos assenyala que en el marc de la Transició es va reconèixer un “element diferencial” a aquelles comunitats considerades “nacionalitats històriques” i que havien desenvolupat estatuts propis durant el període republicà, en referència a Catalunya, el País Basc i Galícia; però que l’etapa de “descentralització continuada” ha fet que finalment es diluís la “distinció inicial entre realitats nacionals i regions”.