El codirector del documental Dos Cataluñas, Álvaro Longoria, ha retornat aquest dimarts al matí el premi que va rebre la nit de dilluns per part de la Fundació Cinema for Peace a Berlín. El guardó va ser entregat pel president a l'exili, Carles Puigdemont, que també va intervenir a la gala dels premis.

Hores després d'haver rebut el premi, l'equip ha decidit retornar-lo a l'organització acompanyat d'una carta explicant-ne els motius. Al text, avançat per El País, critiquen que "l'acte de lliurament no ha estat imparcial" i creuen que "ha fallat a la nostra ètica professional i a un dels principis clau del nostre documental, la neutralitat".

Posteriorment, Longoria explica al diari que no sabien els detalls del lliurament: "Només que estàvem nominats i ningú ens va parlar d'un discurs polític previ", en referència al que va fer Puigdemont en pujar a l'escenari. "De sobte, vam veure que pujava a l'escenari, vaig pensar que efectivament havíem guanyat, i va realitzar el seu propi discurs", explica Longoria.

L'altre codirector del documental, Gerardo Olivares, era a Berlín però va decidir no assistir al sopar en saber que hi seria Puigdemont. Longoria va anar-hi però va demanar a l'organització no compartir-hi taula. "El nostre film no vol ser una peça de manipulació informativa, sinó de denúncia d'aquests actes", ha insistit Longoria.