El president a l'exili, Carles Pugidemont, ha assegurat aquest dilluns que volia aprofitar la seva presència en la gala de la fundació Cinema for Peace (Cinema per la pau), paral·lela a la Berlinale, per "donar veu" als presos polítics, que a partir de demà davant del Tribunal Suprem per la seva participació en el referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

Puigdemont, exiliat des de finals d'octubre del 2017, ha assegurat que li "alegra poder donar veu sobretot als quals enfronten demà a un judici completament injust i tenir l'oportunitat de denunciar aquesta situació". Alhora, ha recordat que els seus companys de Govern són acusats de rebel·lió, que pot comportar penes de fins a 25 anys de presó. El president també ha recordat que fa uns mesos ell va haver de passar 12 dies a una presó i 4 mesos en llibertat provisional , però que els tribunals alemanys van desestimar, precisament, el delicte de rebel·lió per extradir-lo a Espanya.

Crida al diàleg

El president també ha assegurat que si es resol el conflicte entre Catalunya i Espanya dialogant s'ensenyarà al món com Europa "utilitza eines de pau per trobar solucions". Alhora, Puigdemont ha assegurat també que la millor manera d'atendre la demanda de Catalunya es, precisament, dialogant, i fer-ho de forma pacífica amb "tots aquells que creuen" en el diàleg. També ha insistit en que és la millor eina per prevenir els conflictes i garantir la pau.

El president també ha recordat que és tan legítim ser independentista com voler que Catalunya segueixi sent part d'Espanya. Alhora, ha afegit que el que no és legítim, segons el president, és que la presó i l'exili siguin l'única resposta de l'Estat espanyol a la voluntat independentista a Catalunya.

A la llista d'invitats de Cinema for Peace estaven, a més de Puigdemont, personalitats com l'excanceller alemany Gerhard Schröder, l'artista xinès dissident Ai Weiwei, les actrius Catherine Deneuve i Ornella Muti i el Premi Nobel de la Pau i expresident polonès Lech Walesa.