Des de Ciutadans li deien cuponazo, en un to clarament despectiu, al règim especial del País Basc i Navarra. "És injust i un tripijoc", deia el seu líder, Albert Rivera, fins fa poc mesos. Argumentava que no tenia sentit que a l'Estat espanyol hi hagués "tres mini-hisendes", referint-se a les diputacions forals basques. Ara aquelles arengues contra el concert econòmic basc i navarrès, aquelles peticions de derogació, han quedat oblidades en un calaix. El motiu: el pacte amb Unión del Pueblo Navarro.

Concretament, sota el nom Navarra Suma, Ciutadans ha arribat a un acord amb UPN per concórrer en coalició a les eleccions espanyoles i navarreses i en alguns municipis de la comunitat foral. L'objectiu és el de fer un front comú --juntament amb el PP-- per fer fora la presidenta nacionalista Uxue Barkos, de Geroa Bai, del poder. Barkos compta amb el suport d'EH Bildu, Podemos Orain Bai i Izquierda-Ezkerra.

En aquests moments, Ciutadans no té representació al Parlament de Navarra. A les eleccions de maig del 2015 va obtenir només 9.993 vots, el 2,96% del total dels sufragis. Tampoc no hi té cap regidor. El mateix succeeix al Parlament basc, on a les eleccions del 2016 només van recollir 21.000 vots (2,02%) i cap escó. Té només dos regidors. El principal factor ha estat la seva històrica oposició al règim econòmic especial, que en canvi el PP i el PSOE sempre han defensat amb bon olfacte electoral.

Però ara les coses han canviat. UPN, primera força en nombre de diputats al Parlament de Navarra, és un ferm defensor del foralisme navarrès, des d’una concepció regionalista de centre-dreta, a l’estil del PP gallec d’Alberto Núñez Feijoo. A canvi de la implantació territorial d'aquest partit, Ciutadans renuncia a un dels seus mantres.

Aquest mateix dimecres, el seu diputat Toni Roldán assegurava que la formació respecta el Conveni Econòmic navarrès, perquè així està recollit en la Constitució espanyola, tot i que reclamava un càlcul “just, transparent i solidari” per garantir la igualtat entre els espanyols.

Aquesta posició dista molt de la mostrada per Albert Rivera durant el debat de la llei del concert basc el novembre del 2017, quan denunciava “la injustícia que suposa el ‘cuponazo’”, que “incrementa la desigualtat entre espanyols”. Ara, però, la calculadora electoral diu una altra cosa.