La reunió de la Mesa de la Diputació Permanent d'aquest matí ha posat fi, de manera provisional, a les disputes sobre l'assignació d'escons dins de la cambra. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, se situarà finalment darrere del govern al saló de plens com era habitual. Això serà dilluns durant la sessió constitutiva. Després, la Mesa del Parlament que s'esculli dilluns i la Junta de Portaveus acordaran si ratifiquen aquesta distribució o en decideixen una de nova.

Junts pel Sí demanava que el seu grup ocupés la primera corona de les dues bancades (esquerra i dreta) de l'hemicicle, al·legant diferents sensibilitats ideològiques dins de la formació. Per aquest motiu Ciutadans, amb el suport de PSC, PP i Catalunya Sí Que Es Pot, van presentar dimecres 21 una iniciativa adreçada a la Mesa denunciant que aquesta intenció "suposaria un incompliment flagrant i palmari d'un ús parlamentari" sustentat en "la Jurisprudència Constitucional".

Distribució d'escons la legislatura 2012-2015 /. PARLAMENT

Altres països parlamentaris

A la majoria de països amb sistemes parlamentaris el legislatiu dels quals té forma circular, el govern i l'oposició se situen cadascun a una banda de l'hemicicle. Països com ara Bèlgica, els Països Baixos (amb parlaments molt fragmentats) i França, entre d'altres, compleixen aquesta norma no escrita. En canvi, Suïssa no segueix aquest costum. Canadà, que té un parlament rectangular, també fa una distribució d'escons que fa prou visible el grup més nombrós de l'oposició.