Eva Granados (PSC) compareix en solitari després de signar la iniciativa conjunta amb C's i CSQP./ PILAR CARRACELAS

Primera entesa de l'oposició al Parlament però sense la foto conjunta que s'esperava. Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot, PP i PSC havien convocat la premsa a l'hora de l'entrada al registre del que han anomenat "Acord pel Pluralisme al Parlament" per ells subscrit. Però a última hora, aquesta imatge d'unitat no s'ha visualitzat i el PP ha expressat reserves a la primera iniciativa concreta que se'n deriva, referent a la distribució d'escons a l'hemicicle.

Els populars i Ciutadans fins i tot van adjuntar el document de l'acord en el correu electrònic de la convocatòria:

Acord pel Pluralisme al Parlament, consensuat per PP, PSC, CSQEP i Ciutadans

L'acord intenta evitar que s'apliqui la majoria absoluta de Junts Pel Sí a la Mesa del Parlament quan la Cambra es constitueixi aquest dilluns, així com a les comissions parlamentàries. De fet, la CUP ha confirmat avui que no accepta el lloc a la Mesa que li ofereix Junts pel Sí.

Albert Botran ha dit que no consideren que hagin d'ocupar un lloc en aquest òrgan pel seu "pes parlamentari", però entén que "sempre hi ha hagut una majoria determinada a la Mesa" i que en aquesta legislatura "aquesta majoria ha de ser independentista".

Els partits de l'oposició, malgrat la disparitat ideològica, volen posar així de manifest que hi ha àmbits en què poden coincidir.

Canvi d'última hora

En fer-se públic aquest acord, les reaccions no es van fer esperar, especialment a la xarxa. A les 12h del 21 d'octubre, els Passos Perduts del Parlament eren plens de reporters gràfics a punt per immortalitzar la imatge anunciada. Però aquesta imatge finalment no s'ha donat. Quan passava gairebé mitja hora del migdia, corria la veu que administratius del Parlament havien passat ja pel registre el document i que els portaveus de les formacions passarien directament a la roda de premsa posterior. En aquell moment es coneixia també que el PP s'havia despenjat del document presentat.

Cares desencaixades entre l'equip de Ciutadans, que volien donar la imatge d'una oposició davant Junts pel Sí i fins a l'últim moment han sostingut que els mitjans tindrien aquesta foto. Una instantània que, d'haver-se donat, hagués passat a totes les hemeroteques.

"La unitat no 's'escenifica'"

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha justificat que els mitjans no tinguin la foto de la signatura conjunta tot i haver-los convocat. Per ella, la unitat "no s'escenifica", sinó que es demostra "passant pel registre iniciatives com la d'avui". Granados ha remarcat que hi ha punts en què tots quatre partits poden estar d'acord tot i que "no  compartim", ha dit, les línies polítiques.

Ubicació a l'hemicicle

Després d'uns moments de confusió, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha explicat que el document que finalment C's, PSC i CSQP han passat pel registre no ha estat l'acord anunciat dimarts, sinó una iniciativa parlamentària derivada del que s'expressa en aquest pacte, que encara subscriuen tots quatre partits.

Aquest document, adreçat a la Mesa de la Diputació Permanent del Parlament, denuncia la "intenció manifestada pels representants de la candidatura de Junts pel Sí" de "situar-se en ambdues bandes de l'hemicicle", cosa que Carrizosa ha dit que menysté l'oposició.

Carrizosa no ha volgut entrar en els motius que han dut a la resta de grups a no voler una foto plegats i al PP a no voler signar la iniciativa d'avui.

 Coscubiela: "primera 'cacicada'"

Joan Coscubiela, de CSQP, ha qualificat la "imposició" d'una determinada distribució d'escons a l'hemicicle de "cacicada" i ha afirmat, com també ho han fet la resta de portaveus dels grups, que "això no té precedents en el parlamentarisme".

El PP dóna marge

Enric Millo, del PP, s'ha mostrat "satisfet" per l'Acord pel Pluralisme al Parlament tot i que els populars no hagin signat la primera proposta concreta presentada.

Millo ha dit que aquest document donarà lloc a iniciatives "que es poden presentar o no de forma conjunta", i ha explicat que s'ha despenjat de la primera iniciativa perquè "volem donar una oportunitat a l'acord", referint-se a la reunió de grups que tindrà lloc aquest dijous. Si en aquesta reunió Junts pel Sí expressa la seva voluntat d'ocupar dues bancades en el Parlament, el PP donarà suport a la iniciativa de l'oposició, ha dit Millo.

Fonts properes als partits signants han afirmat, però, que el PP volia que el document d'avui inclogués el seu cas particular pel que fa a la composició de la Mesa del Parlament, de la qual quedaria exclòs, en el marc dels punts b) i c) de l'Acord pel Pluralisme.