Els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han activat el Centre de Coordinació Operativa (Cecor) per garantir la seguretat del 10-N en el seu major dispositiu electoral a Catalunya, amb presència fixa o dinàmica a cada punt de votació.

Al voltant de 93.000 agents integraran el dispositiu de seguretat a tot Espanya. D'aquests, 45.000 seran guàrdies civils i uns 29.000 policies nacionals, als quals se sumaran 13.000 efectius de les diferents policies locals i 5.000 dels cossos autonòmics.

A Catalunya, se seguirà el mateix model que es va posar en pràctica el 21 de desembre de l'any passat durant el Consell de Ministres. Els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van activar ahir el Centre de Coordinació Operativa (Cecor) per garantir la seguretat del 10-N, en el major dispositiu electoral a la comunitat davant el clima de protestes després de la sentència del procés. En funció de les competències de cada cos, el pes de l'operatiu en matèria d'ordre públic recaurà en els Mossos d'Esquadra, que podran disposar del suport de la Policia Nacional —que ha activat uns 2.500 efectius— a les grans ciutats i de la Guàrdia Civil a la zones més rurals.

Tot i que cap dels cossos policials facilita la xifra dels agents que han estat activats per participar en el dispositiu de l'10-N, fonts policials detallen que es tracta del major dispositiu dels últims anys en una jornada electoral a Catalunya, i que s'ha establert tenint en compte les protestes postsentència. El Ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, no va voler donar detalls del dispositiu ahir quan va visitar el Cecor. Només ha dit que el reforç de seguretat a cada comunitat autònoma és "el necessari".

Mossos d'Esquadra i policia espanyola, de nou

Els responsables policials han dissenyat un dispositiu amb presència de Mossos d'Esquadra uniformats a tots els punts de votació, tot i que aquesta serà fixa o estàtica en funció de les necessitats operatives que vagin sorgint al llarg de la jornada electoral. Si la jornada es desenvolupa amb normalitat, sense més incidències del que és habitual, la previsió és que únicament hi hagi presència uniformada Mossos d'Esquadra en els punts de votació, a més de les policies locals, que com en cada jornada electoral també activen els seus efectius.

A més, la Policia Nacional desplegarà per diversos punts estratègics els seus efectius —han traslladat a Catalunya diverses unitats d'intervenció (UIP) procedents de la resta d'Espanya—, que estaran a punt per si fos necessari intervenir, d'acord amb el que es decideixi al Centre de Coordinació.