El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dissabte que s'han pres "les mesures necessàries i precises" perquè la jornada electoral del 10-N es desenvolupi "amb tota seguretat" i normalitat, com ha passat en les anteriors cites amb les urnes.

En declaracions als mitjans després de visitar les instal·lacions del Centre Nacional de Difusió de Dades, Marlaska ha evitat precisar el dispositiu dissenyat per a Catalunya i s'ha limitat a garantir que el reforç de seguretat a cada comunitat autònoma és "el necessari i precís".

Marlaska ha agraït la feina de tots els equips d'Interior que han col·laborat en la preparació d'aquests comicis amb menys temps de l'habitual i la tasca de les forces i cossos de seguretat, encarregades d'assegurar el normal desenvolupament de tot el procés.

"El que desitjo és que demà hi hagi una àmplia participació de la ciutadania", ha manifestat el titular d'Interior, que ha repetit el passeig que fa tot just sis mesos, en vigílies de les eleccions d'abril, va fer pel Centre Nacional de Difusió de Dades.

Al voltant de 93.000 agents integraran el dispositiu de seguretat a tot Espanya. D'ells, 45.000 seran guàrdies civils i uns 29.000 policies nacionals, als quals se sumaran 13.000 efectius de les diferents policies locals i 5.000 dels cossos autonòmics.

A Catalunya, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil activen aquest dissabte el centre de coordinació operativa (Cecor) per garantir la seguretat del 10-N, en el major dispositiu electoral a la comunitat davant el clima de protestes després de la sentència del procés, segons han apuntat fonts policials a Efe.

En funció de les competències de cada cos, el pes de l'operatiu en matèria d'ordre públic recaurà en els Mossos d'Esquadra, que podran comptar amb el suport de la Policia Nacional -que ha activat uns 2.500 efectius- a les grans ciutats i de la Guàrdia Civil, a la zones més rurals.