Es coneixen més detalls del dispositiu que prepara el Congrés dels Diputats per als presos polítics electes. Després que aquest dimarts el jutge Manuel Marchena hagi autoritzat la seva sortida per a la constitució de les Corts dimarts que ve, la cambra ja comença a ultimar els detalls. L'única llibertat de moviment que tindran els diputats independentistes arribats de Soto del Real serà dins l'hemicicle. El protocol anirà a càrrec de la comissaria especial de les Corts, i es preveu que sigui semblant per a Raül Romeva al Senat.

En aquest sentit, fonts parlamentàries consultades expliquen que, dins l'hemicicle del Congrés dels Diputats, els presos electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull tindran llibertat de moviment. De fet, com és la sessió constitutiva, podran asseure's a l'escó que creguin convenient. L'única presència policial seria a les set portes d'accés a la sala de sessions, que estarien custodiades per la Policia Nacional, el cos amb competències al parlament espanyol. 

Com va avançar ElNacional.cat la setmana passada, el trasllat des de la presó de Soto del Real fins al Congrés dels Diputats anirà, com sempre, a càrrec de la Guàrdia Civil, una custòdia que després passarà al CNP un cop dins la cambra. Al parlament hi entraran a través del garatge soterrani, des d’on a través dels ascensors podrien arribar a la zona de l’hemicicle, passant abans per la comissaria. “El sentit comú diu que s’ha de muntar el menor enrenou possible”, assenyalaven les fonts consultades. 

Per altra banda, almenys pel que fa al protocol amb el qual treballa el CNP al Congrés, també s'evitaran les imatges de manilles que poguessin afectar la seva dignitat. No obstant això, segons fonts parlamentàries, aquesta decisió o bé l’ha d’explicitar el jutge Marchena per escrit, o bé l’ha de prendre la presidenta en funcions de la cambra, Ana Pastor, que és qui té el comandament policial dins del parlament.