Fins a quatre presos polítics han estat escollits diputats al Congrés dels Diputats. Són Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Tots quatre han demanat al jutge Manuel Marchena que se’ls permeti assistir a recollir l’acta de diputat a la sessió constitutiva del pròxim 21 de maig. Davant d’aquesta possibilitat excepcional, els serveis policials de la cambra espanyola, a càrrec del Cos Nacional de Policia, ja treballen en un protocol. El resum seria discreció i evitar imatges de manilles. Encara, però, no han mantingut cap reunió amb el Ministeri de l’Interior. I el Tribunal Suprem encara s'ha de pronunciar sobre la petició.

Segons fonts parlamentàries consultades, el trasllat des de la presó de Soto del Real fins al Congrés dels Diputats anirà, com sempre, a càrrec de la Guàrdia Civil, una custòdia que en principi després passaria al CNP un cop dins la cambra. Al parlament hi entrarien a través del garatge soterrani, des d’on a través dels ascensors podrien arribar a la zona de l’hemicicle, passant abans per la comissaria. “El sentit comú diu que s’ha de muntar el menor enrenou possible”, assenyalen aquestes fonts. Tot això si es compleix el seu protocol habitual.

Per altra banda, almenys pel que fa al protocol amb el qual treballa el CNP al Congrés, també s’evitarien les imatges de manilles que poguessin afectar la seva imatge de dignitat. No obstant això, remarquen que aquesta decisió o bé l’ha d’explicitar el jutge Marchena per escrit, o bé l’ha de prendre la presidenta en funcions de la cambra, Ana Pastor, que és qui té el comandament policial dins del parlament.

El que també seria una decisió política és la seva ubicació dins l’hemicicle durant la sessió constitutiva, quan els grups parlamentaris encara no tenen assignats uns escons. Dins la sala de sessions hi hauria l’equip de seguretat habitual, segons el protocol amb el qual treballen en aquests moments. "És un lloc molt protegit. És impossible que s'escapin", asseguren.

“Hi estem treballant. Amb Interior encara no hem parlat, ni tenim idea de quan ho farem”, expliquen les fonts consultades, que afegeixen: “Des del punt de vista operatiu, és molt ràpid de muntar, amb un dia n’hi ha prou”.