El popular Carlos Mazón ja és el nou president del País Valencià. Ha estat investit gràcies al suport de Vox amb 53 vots a favor: els 40 del PP i 13 de Vox. En el seu discurs d'investidura ha deixat clar el seu posicionament cap al català i que la persecució de la llengua serà una de les seves obsessions. Mazón ha mostrat les intencions d'esborrar qualsevol relació amb la cultura catalana, i ha volgut remarcar que "el català i el valencià són llengües diferents". D'altra banda, ha promès l'aprovació d'una nova llei de senyals d'identitat del poble de la Comunitat Valenciana i ha assegurat que "el nou govern del canvi" eliminarà "tots els ajuts a aquells que ens vulguin imposar els Països Catalans".

Pel que fa a l'educació, ha promès acabar amb "la ideologia a les aules" i que les famílies podran triar tant l'escola com la llengua. I en l'àmbit sanitari "s'ha acabat construir una barrera idiomàtica" i, per tant, el nou president eliminarà el requisit lingüístic del català. Tanmateix, ha assegurat que no tindria cap problema d'impulsar el valencià "si es deixa clar que és diferent del català". 

Entrada de Vox al País Valencià

La investidura de Carlos Mazón ha estat possible gràcies als vots de Vox, amb qui ha volgut marcar distàncies, però als qui donarà la vicepresidència a la conselleria d'Igualtat. Aquest no és l'únic pacte entre PP i Vox al País Valencià, ja que la ultradretana María de los Llanos Massó, és oficialment la nova presidenta del Parlament valencià des de fa 15 dies. El primer dels grups que ha donat suport al nou Consell a intervenir en la sessió d'aquest dijous ha estat Vox, la síndica Ana Vega, ha assegurat que el nou govern valencià protegirà "per igual les víctimes de qualsevol mena de víctima de violència intrafamiliar". 

El candidat de Vox a la presidència del govern espanyol a les eleccions del pròxim 23-J, Santiago Abascal, ha afirmat aquest dijous que el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, portarà "un canvi de rumb" a la regió gràcies als vots de Vox i del PP. En un míting acompanyat de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, el líder de Vox ha subratllat, que "encara queda tot per fer" i ha destacat que afronten les eleccions del 23 de juliol pensant a "tombar un govern perillós".

Per la seva banda, el ja expresident Ximo Puig ha promès no donar “ni un dia de gràcia” al nou Consell del PP i Vox en matèria de violència masclista i ha promès que el PSPV “mai consentirà el masclisme institucionalitzat” ni el "negacionisme". En aquest sentit, Puig ha criticat que "la Generalitat no pot estar segrestada pel negacionisme masclista".  

Censura al català

El discurs anticatalanista de Mazón s'emmarca en la polèmica a l'ajuntament de Borriana, liderat també en coalició entre PP i Vox, on han decidit retirar 5 publicacions en català de la biblioteca municipal de la localitat. En concret són les revistes, Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional, totes elles publicades en català. El motiu de cancel·lar les subscripcions ha estat, no continuar "promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs", segons va explicar el regidor de Cultura i diputat de Vox a les Corts Valencianes de Borriana, Jesús Albiol.