L'aliança entre PP i Vox al País Valencià ja és una realitat. El popular Carlos Mazón ha estat investit president de la Generalitat Valenciana aquest dijous gràcies al suport de la ultradreta. Els 40 vots dels diputats del PP i els 13 de Vox han permès a Mazón sumar un total de 53 suports, quatre més de la majoria absoluta. Han votat en contra els 31 parlamentaris del Partit Socialista del País Valencià i els 15 de Compromís. La síndica de Vox a les Corts Valencianes, Ana Vega, ha mostrat el seu suport explícit al nou president, però ha recordat que el seu partit "no ha signat un xec en blanc" i ha advertit que estaran "vigilants" perquè es compleixin els objectius del pacte entre ambdues formacions. 

Mazón promet una vicepresidència d'Igualtat, però condemna la "violència intrafamiliar"

El PP, doncs, torna a governar la Generalitat Valenciana, que ja va presidir de 1995 al 2015, i així posa fi a vuit anys de govern del Botànic presidit pel socialista Ximo Puig. En el seu discurs, Mazón ha traslladat el seu "més sincer agraïment" als 13 representants de Vox, i ha asseverat que amb la seva investidura "comença el govern del canvi". El nou president ha desgranat algunes de les propostes del govern, que inclouen menys impostos, la derogació de la taxa turística i el manteniment d'una vicepresidència d'Igualtat. "Hi ha qüestions que excedeixen de qualsevol actuació partidista", ha afirmat, tot i que ha condemnat alhora la "violència masclista" i "intrafamiliar", assumint el discurs de Vox.

D'altra banda, ha promès l'aprovació d'una nova llei de senyals d'identitat del poble de la Comunitat Valenciana i l'eliminació de "tots els ajuts a aquells que ens vulguin imposar els Països Catalans". Pel que fa a l'educació, ha promès acabar amb "la ideologia a les aules" i en l'àmbit sanitari eliminar el requisit lingüístic del català.

Vox agraeix a Mazón la "valentia", però avisa que estarà "vigilant"

Vox, per la seva banda, ha felicitat Mazón per demostrar "la valentia que encara no ha tingut el PP en altres llocs". La síndica Ana Vega s'ha mostrat confiada que el president complirà amb els punts acordats al pacte de govern, però ha advertit que el partit es mantindrà "vigilant".

Vega ha demanat "la derogació de les normes que ataquen la reconciliació en els assumptes històrics" i apostar per la llibertat d'elecció i la cultura de l'esforç "davant les imposicions lingüístiques i ideològiques, davant dels espies lingüístics i el malbaratament de diners públics a entitats separatistes". Així, ha demanat la derogació de "la llei de plurilingüisme", i ha promès "acabar amb l'arraconament de l'espanyol a les aules".