L'esquerra espanyola s'ha unit per convocar una manifestació, que ha resultat ser molt discreta, contra el retorn del rei emèrit, Joan Carles I. Segons ha comptabilitzat la Cadena Ser, un centenar de persones s'han aplegat per cantar "No a la monarquia" a la plaça Òpera de Madrid. En canvi, segons dades facilitades per la delegació del govern espanyol a la capital madrilenya, s'han concentrat uns 300 manifestants aquest migdia per mostrar "indignació" davant la "impunitat" del monarca. La convocatòria l'ha promocionat les joventuts del Partit Socialista, Izquierda Unida, el Partit Comunista Espanyol, Anticapitalistes i altres associacions i col·lectius d'esquerres. Han proclamat consignes com "el Borbó a presó per xoriço i per lladre" o "Felip, accelera, que ve la tercera", en referència a la tercera república.

La plaça que presideix el Teatre Real de Madrid es volia tenyir dels colors de la tricolor republicana: vermell, groc i morat. Però no ha estat així, sinó que les més de 30 entitats convocants només han aconseguit reunir uns pocs centenars de manifestants que han alçat les banderes republicanes, han sentit l'himne de Riego i 'La Republicana' del grup Reincidentes. La diputada d'Izquierda Unida a l'Assemblea de Madrid Vanesa Lillo ha definit la Casa Reial com una institució "completament anacrònica" i ha valorat la tornada de l'emèrit com "una presa de pèl pels espanyols", ja que, sota el seu parer, els ciutadans estan assistint a "com es paga la festa" a una persona que "durant anys ha estat robant". En declaracions als periodistes, Lillo ha assenyalat que és necessari “mostrar el rebuig a aquesta mena d'impunitat” per a demostrar que “tots som iguals davant la llei”.

També ha participat en la protesta l'exedil d'Ahora Madrid a l'Ajuntament de la capital espanyola Carlos Sánchez-Mato, qui ha dit que “no pot ser” que persones “de determinada família” no siguin, al seu judici, “iguals davant la llei”, una circumstància amb la qual “s'ha d'acabar”. Per part seva, René Otaduy, portaveu de la Coordinadora 25-S, una de les entitats organitzadores, ha subratllat que Joan Carles I és “un personatge que està completament esquitxat per la corrupció” i ha censurat el que considera un “blanquejament” tant a la seva figura com a la institució monàrquica.

L'emèrit agraeix la premsa monàrquica

El retorn del rei Joan Carles I a Espanya després de gairebé 2 anys a Abu Dhabi està aixecant molt rebombori. L'emèrit està passant el cap de setmana a casa del seu amic Pedro Campos a Sanxenxo per assistir a la regata del IV Circuit de la Copa de Espanya 2022 de Vela. Aquest dissabte a la seva arribada del Club Nàutic de Vela l'emèrit ha assegurat davant la premsa que està molt content de tornar, "tot molt bé, gràcies per tot el que esteu fent", ha dit als companys de premsa que li esperaven en l'entrada. Tot i que de moment no ha començat la regata per falta de vent, Joan Carles no ha volgut perdre l'oportunitat de navegar a bord del 'Bribón' aquest dissabte. Està previst que es quedi a la regata de la modalitat de 6 metres, ahir no va poder pujar al vaixell i se'l va veure navegar en una llanxa de suport.