El director comercial i de màrqueting de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Martí Patxot, ha assegurat aquest divendres al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que els responsables últims de l'emissió dels anuncis sobre l'1-O van ser els directors de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya, Saül Gordillo i Vicent Sanchis, respectivament.

D'aquesta manera, ha volgut treure's la possible responsabilitat penal per haver permès la seva emissió. De fet, ha explicat que ell mateix va consultar-los a tots dos davant dels dubtes que tenia sobre la seva emissió pública, i tant Gordillo com Sanchis van dir que s'emetessin.

La jutgessa li ha pres declaració com a investigat, després de fer-ho l'1 de març amb Gordillo i Sanchis. Sanchis, que avui ha acompanyat Patxot a declarar juntament amb altres directius de la CCMA, va dir que "no hi va haver desobediència" tenint en compte que hi havia documents que indicaven el que havien de fer i que segons la seva interpretació van complir amb el que marcaven.

sanchis acn

El director de TV3, Vicent Sanchis, a les portes dels jutjats | ACN

De fet, va dir que ell mai havia vetat cap anunci i que tampoc ho va fer en aquella ocasió perquè creia que l'anunci era informatiu i no desobeïa el requeriment del Tribunal Constitucional. Per la seva banda, Gordillo va dir que la responsabilitat dels anuncis no és del cap de continguts de l'emissora, que és el seu càrrec, sinó de Patxot. 

Fonts jurídiques han explicat que Patxot ha respost a les preguntes de la fiscalia i la seva defensa i que ha recordat que ell mai va rebre cap requeriment del Tribunal Constitucional. Les mateixes fonts han recordat que la primera fase de l'anunci, del 4 al 6 de setembre, era sobre el dret de participació; la segona, del 7 al 12, ja parlava del referèndum i les urnes; i la tercera, del 15 al 29 de setembre, explicava com s'havia de votar. Tot i que el requeriment del TC va arribar el 7 de setembre a centenars de càrrecs públics, el tribunal no va fer cap advertència a la CCMA sobre l'emissió dels anuncis, que es van emetre amb normalitat fins a finals de mes.

Patxot també ha explicat que l'anunci es va rebre a través de la Direcció General de Difusió de la Generalitat, com totes les campanyes institucionals. Aquestes campanyes poden ser gratuïtes o de pagament, i en aquest cas Patxot la va considerar de pagament. En aquest sentit, Patxot ha explicat que en la primera fase ell no va tenir cap dubte sobre la seva emissió, i es va emetre automàticament. En la segona fase, ja va tenir algun dubte, i per això va fer les consultes, per correu electrònic, a Gordillo i Sanchis. Quan aquests li van donar el vistiplau, els anuncis es van emetre.

En el marc de la investigació, la magistrada ha reclamat a la CCMA registres de l'emissió dels anuncis invocant a la participació al referèndum emesos en dates prèvies a l'1-O. En la versió gràfica, l'anunci mostrava unes vies de tren i la llegenda 'Has nascut amb la capacitat de decidir, hi renunciaràs?'.

L'emissió d'aquests anuncis és un dels objectes de debat també al judici al procés que se segueix al Tribunal Suprem contra líders polítics i socials de l'independentisme. Fiscalia i acusacions fan servir aquesta qüestió amb l'objectiu de demostrar que van cometre un delicte de malversació.