Els diputats del Partit Popular ignoraran el català, el basc i el gallec i continuaran parlant en castellà al Congrés dels Diputats, que aquest dimarts comença a debatre la reforma del reglament que permet la universalització de l’ús de les llengües cooficials a tots els efectes. La determinació amb què ha actuat Fracina Armengol per permetre’n l’ús a partir d’aquest dimarts no convenç, ni de lluny, els quadres del PP. “No farem el paperina ni coses estranyes. Volem parlar als espanyols, volem que ens entenguin i, per tant, parlarem en castellà”, ha anunciat aquest dilluns el vicesecretari de Cultura del PP i portaveu, Borja Sémper, després de la reunió del Comitè de Direcció.

“El que volem és parlar als espanyols i intentarem que el Congrés torni a ser un lloc on els debats siguin edificants i que es parli un altre cop de coses que interessen als ciutadans”. Per al PP, l’ús d’orelleres al Congrés dels Diputats és un contrasentit i creuen que és “el més raonable” és utilitzar el castellà als plens: “No val obligar qui s’entén en castellà pels passadissos o a la cafeteria a posar-se una orellera per entendre’ns. No va de llengües, sinó de sentit comú”. Per Sémper, la salut i el futur de les llengües cooficials “no depèn del Congrés”, sinó “de les bones polítiques que es facin a Catalunya, Euskadi, Galícia, la Comunitat Valenciana o les Illes Balears”.

El PP referma la idea que l’ús de català, el basc i el gallec al Congrés és secundari per als interessos de la ciutadania i que la decisió només obeeix a la necessitat política que té Pedro Sánchez per provar una investidura. Malgrat recordar que “està fora de tot dubte el nostre compromís amb la idea que Espanya és un país que es pot alegrar de tenir diferents llengües cooficials”, el portaveu del PP ha subratllat que el ple d’aquest dimarts “li interessa a Pedro Sánchez”. “Si Sánchez no hagués necessitat el vot dels independentistes el ple no s’hauria celebrat i no hauria existit”. De fet, que s’utilitzin les altres llengües cooficials mentre la reforma del reglament no està aprovada representa, a ulls del PP, “una anomalia” i “una alteració burda”.

El PP convida militants del PSOE a l’acte de diumenge

El PP afronta dues setmanes d’alta intensitat. Diumenge ha convocat un acte a Madrid contra l’amnistia i dimarts de la setmana entrant Alberto Núñez Feijóo es llença al debat d’investidura. Sobre l’acte de diumenge, el portaveu del PP ha assegurat que “cada cop s’hi està sumant més gent” i ha vaticinat que “serà un èxit”. “Està convocat en defensa de la igualtat entre espanyols i contra els privilegis d’uns pocs”, ha assegurat Sémper, que, tot i tractar-se d’un “acte convencional polític”, confia que hi pugui acudir “algun militant del PSOE”. Al seu entendre, “la igualtat entre espanyols” és una “defensa transversal entre socialdemòcrates, conservadors, liberals i progressistes”.