El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha expressat aquest dimecres la seva rotunda negativa a què el Congrés dels Diputats compri orelleres per fer possible que els diputats s'expressin en les diferents llengües cooficials en aquesta cambra. El PSOE, complint una exigència de Junts, està tramitant la reforma exprés del reglament del Congrés perquè en el ple de la investidura ja es puguin fer discursos en català, euskera i gallec. De moment, però, no se sap si tècnicament serà possible disposar d'orelleres i el servei de traducció simultània. Davant aquestes informacions, el líder del PP ha dit a la xarxa social X (antic Twitter) que està en contra de l'ús d'orelleres a la cambra. 

"Soc gallec i parlo més de dues llengües, però no concebo un Congrés amb orelleres", confessa Feijóo. "Si tots els polítics ens comuniquem amb la llengua comuna, no procedeix que els ciutadans paguin per entendre'ns a l'hemicicle", afegeix. I remata el seu missatge argumentant que "Puigdemont i Díaz no van necessitar traductor", en referència a la seva reunió a Brussel·les. 

ERC destaca la reivindicació històrica 

Aquesta negativa del candidat a la investidura xoca amb la celebració que s'ha fet d'aquesta fita per part d'altres partits, com ara ERC. Els republicans han format part dels signants de la proposta, tot recordant que l'ús del català i la resta de llengües cooficials a l'Estat formava part de l'acord entre Esquerra, PSOE i Sumar per la majoria progressista a la Mesa del Congrés, presidida per Francina Armengol. "Aquesta entesa dona sortida a una reivindicació històrica i permetrà l'ús del català, l'occità, i la resta de llengües oficials en tots els treballs i debats parlamentaris", expliquen en un comunicat la formació republicana, posant també el focus en la unitat lingüística, després del debat sobre el valencià. 

El líder d'ERC al Congrès, Gabriel Rufián, ha recuperat aquest dimecres un vídeo del 2013, fa ja una dècada, en el que apareix Joan Tardà, exdiputat republicà, intentant parlar en català a l'hemicicle abans que el president de la cambra li talli el micròfon. "Això no passarà mai més. Gràcies als qui ho van lluitar i benvinguts els que ara ajuden", ha escrit a les xarxes, en una de les seves primeres piulades relacionades amb l'actualitat política des del 23 de juliol.