Els diputats independents de Junts per Catalunya (JxCat) estan ultimant la creació d'una associació pròpia, per començar a estructurar un moviment transversal i allunyat de "partidismes" dins de l'independentisme, segons han explicat fonts coneixedores de la iniciativa. Aquests representen 18 dels 34 diputats que el partit té al Parlament.

D'aquests preparatius ja està informat Carles Puigdemont, que dissabte passat, en una intervenció des de Bèlgica davant diputats i candidats de JxCat a Vilafranca del Penedès, va apostar per consolidar com "moviment polític" la marca amb la qual es va presentar a les eleccions catalanes del 21-D.

La intenció dels seus promotors és que a aquesta associació impulsada per diputats independents de JxCat —que cohabiten en un grup parlamentari amb membres del PDeCAT— puguin integrar-se tots aquells ciutadans que comparteixin els principis sobiranistes de l'entitat, amb la condició que no militin en cap partit, han indicat les fonts consultades.

Els impulsors d'aquesta iniciativa estan ultimant els estatuts i el manifest fundacional de l'associació, que podria constituir-se en les pròximes dates.