El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha donat avui el tret de sortida de Junts per Catalunya (JxCat) com a nou moviment polític, superant la fase d'una candidatura per a les eleccions catalanes. Puigdemont ha indicat en un acte a Vilafranca del Penedès, davant de 135 membres de la candidatura de JxCat de tot Catalunya, que "hi ha molta esperança dipositada en l'evolució de JxCat". "No és només un grup parlamentari o una candidatura electoral per un moment determinat. S'haurà d'articular aviat. Unitat i generositat", ha afegit, donant a entendre que ha començat el moment de preparar-se per concórrer també a les eleccions municipals i d'adoptar una estructura més sòlida.

Segons Puigdemont, "malgrat les dificultats i turbulències", des de JxCat han començat a construir un "moviment polític transversal, socialment divers", basat en el servei al ciutadà "per fer possible una República compromesa amb els millors valors de la humanitat". Ha subratllat que per això JxCat serà una eina "de llarg recorregut", que predicarà amb l'exemple "de fer nova política".

JxCat va superar de llarg les expectatives que les enquestes donaven al PDeCAT, d'uns 11 escons, a les últimes eleccions catalanes, i sota el lideratge de Puigdemont i amb un plantejament més transversal i renovat va arribar a obtenir 34 diputats.

Els principals alcaldes del PDeCAT han demanat a Puigdemont que ara s'apliqui el mateix concepte de candidatura a les eleccions municipals, amb marques com Junts per Barcelona, Junts per Tarragona, o les d'altres localitats, també amb un plantejament renovat.

Puigdemont contempla que el PDeCat i altres col·lectius es puguin integrar a la nova formació política de Junts per Catalunya, tal com va fer amb la seva llista electoral al Parlament.