La pandèmia va frenar la despesa en viatges dels diputats del Congrés espanyol però aquest 2021 ha tornat i, amb molta força, en el darrer trimestre registrat. Més enllà de les xifres oficials, cal fixar-se en aquelles que formen part de bitllets d'avió o hotels cancel·lats a última hora i que s'han acabat pagant.

La xifra, i encara falta saber la que s'haurà de sumar els darrers tres mesos de l'any, ja arriba a 558.378 euros. És a dir, més de mig milió perdut, aquesta és la justificació: de l'1 de gener al 31 de març es van perdre 137.410 euros; de l'1 d'abril al 30 de juny, 136.585 euros; i de l'1 d ejuliol al 30 de setembre, 284.383 euros. Són dades del portal de transparència que s'han registrat amb diferents reserves fetes a l'agència El Corte Inglés.

Diners perduts

El gran interrogant d'aquesta despesa continua sent quins són els diputats que més gasten o quins són els qui han generat una despesa que s'ha perdut perquè no s'ha aprofitat la reserva del bitllet o el viatge en qüestió. Actualment, el portal tan sols diferencia la motivació de la despesa tenint en compte l'activitat: parlamentària, política o oficial. Així doncs, la facturació total d'aquest període és de 805.225,63 euros. La diferència entre la quantitat reflectida i aquesta facturació respon a que aquesta última inclou també les despeses de gestió, de cancel·lacions i de canvis, així com bitllets emesos pendents d'utilització. 

desplaçaments diputats

Quadre de despeses només dels desplaçaments dels diputats del Congrés espanyol

Dietes i quilometratge

En tota aquesta despesa cal tenir en compte que se n'ha de sumar dues més. Tant els diputats com els senadors tenen una targeta moneder amb 3.000 euros anuals per a taxis a Madrid, que solen utilitzar per desplaçar-se a l'aeroport si trien l'avió com a mitjà de transport. En cas que optin pel cotxe per al compliment de les seves funcions parlamentàries, la Cambra els abona 0,25 € per quilòmetre si poden justificar-ho i els peatges d'autopistes. En paral·lel, també hi ha el cost de les dietes pels desplaçaments que fan en els viatges oficials expressament autoritzats. Des del 2006, la quantia està fixada en 150 euros diaris a l'estranger i 120 euros diaris dins l'Estat espanyol.

En paral·lel a un malbaratament i una manca de gestió eficaç, cal sumar tota aquella despesa que s'ha generat també en viatges i, això sí, han estat aprofitats. L'any 2020, malgrat el gran impacte de la Covid-19, els desplaçaments dels diputats van sumar més de 2,6 milions d'euros. Xifra menor a l'esclat de la pandèmia: el 2018 la facturació va ser de 5,1 milions d'euros i, el 2019, va assolir als 3,7 milions. Enguany, portem xifres que ens fan tornar als nivells anteriors, 2.455.655 euros i falta tancar el darrer trimestre.

El sou

Per acabar de tancar les dades, cal tenir en compte que els diputats tenen una assignació idèntica de 3.050,62 euros mensuals. Aquest sou base està constituït en 14 pagues, per tant parteixen d'un sou brut de 42.708,68 l'any, ja que poden optar a altres complements. A excepció dels membres del govern espanyol, president i ministres, que cobren el sou públic assignat al seu càrrec, tal com ve recollit en el Reial decret. A més d'aquesta assignació, els correspon una indemnització mensual que varia en funció de la província on han estat elegits. Així, als electes per Madrid corresponen 935,37 euros al mes; mentre que els electes per una altra província diferent de Madrid reben una indemnització de 1.959,62 euros mensuals.

Fotografia de portada: imatge de recurs del Congrés dels Diputats