Entre comissions, plens i reunions, una piulada al dia per carregar contra el president Lluís Companys, l'únic president d'una democràcia europea que va morir afusellat ara fa 81 anys. És el que fa l'ultra Manuel Acosta que, des que el dia que Govern i el Parlament van homenatjar aquest any el president republicà, el passat 15 d'octubre, es dedica a penjar cada dia a Twitter noms de persones que van morir a la rereguarda durant la Guerra Civil, segons ell, "assassinades per Companys".

La dèria de Vox sobre aquesta interpretació esbiaixada de la història va començar el passat octubre, quan, en el seu primer any al Parlament, van veure que es va homenatjar Companys. Pocs dies després els ultres van presentar una proposta de resolució per reprovar el president republicà per ser "el pitjor homicida de la història de la Catalunya moderna, responsable de l'assassinat de prop de 9.000 catalans en la rereguarda de la Guerra Civil". Aquesta proposta, que també demana que el nom de l'expresident republicà sigui retirat de carrers, ha estat substanciada avui a la Comissió de Justícia del Parlament, i no ha rebut cap suport excepte el dels ultres.

Manuel Acosta

Així doncs, Vox s'ha quedat sol amb el vot contrari de tots els grups i l'abstenció del PP i Ciutadans, amb una proposta no habitual entre els d'Ignacio Garriga, i és que els ultres menyspreen constantment la memòria històrica i retreuen als partits que la treballen que no aborden els problemes del dia a dia. En qualsevol cas, en la seva intervenció durant la Comissió, Manuel Acosta ha dit que presentaven aquesta proposta "per sentit de responsabilitat i pel manteniment de la pau social", i ha criticat el nacionalisme d'haver convertit en un mite Companys. A més, ha titllat l'octubre de 34, quan Companys va proclamar l'Estat Català, de "cop d'estat". 

El diputat socialista Ferran Pedret ha acusat els ultres de fer "un refregit" dels clàssics del revisionisme històric habitual de l'extrema dreta, i els ha acusat de fer interpretacions esbiaixades. Des d'ERC Jaume Butinyà ha assegurat que el que va ser un cop d'estat va ser el 18 de juliol de 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil. El republicà ha assegurat que Companys i el seu govern van treballar per intentar evitar el conflicte i que mai no va perseguir les víctimes de la rereguarda: "Va provar de salvar milers de vides i impulsar accions judicials per investigar crims".

Junts els recomana llegir

Des de Junts, Jaume Alonso-Cuevillas ha recomanat als ultres dirigir-se a la biblioteca del Parlament i consultar la biografia de Lluís Companys: "El principal homicida de Catalunya es diu Francisco Franco", ha proclamat el diputat, que ha volgut retre homenatge a Companys i a tots els que van fer possible l'octubre del 34. Susanna Segovia, dels comuns, ha lamentat que la proposta que porten els de Vox és una declaració a favor i en defensa del franquisme, i que retracta "la bona relació de Vox amb les dictadures". La CUP s'ha limitat a dir el sentit del vot contrari, ben igual com ho han fet Ciutadans i PP declarant la seva abstenció.