No és cap secret que Ciutadans i Vox comparteixen moltíssimes coses, sobretot pel que fa a les proclames unionistes i antiindependentistes. Però sovint acostuma a ser negat pels mateixos membres del partit taronja, que no volen veure's massa propers a un partit d'extrema dreta per tal de no quedar malament davant la resta de partits liberals europeus.

Però a vegades és inevitable tapar aquesta evidència de proximitat, com li ha passat en el ple d'aquest dijous al diputat Nacho Martín Blanco, que ha acabat reconeixent que prefereix fer-se fotos amb el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, o amb Ortega Lara que amb Arnaldo Otegi. "És una cosa delirant tot això", ha respost força accelerat en resposta als comuns. La bancada independentista l'ha aplaudit per la seva sinceritat.

Tot ha vingut perquè Martín Blanco estava acusant els partits independentistes, el PSC i els comuns de "practicar un nacionalisme decimonònic" que "odia tot allò que és espanyol". Aquestes afirmacions han provocat que un parlamentari d'En Comú Podem cridés que semblava de Vox.

Moció contra la immersió

En el debat de la moció, que el partit taronja ha impulsat per blasmar contra la immersió lingüística en el sistema educatiu català, Martín Blanco ha qualificat de "surrealista" que polítics d'ERC com Gabriel Rufián o Jenn Díaz diguin que són castellanoparlants i, en canvi, afegeixin que la seva llengua és el català.

Per al diputat de Ciutadans, existeix "una espiral del silenci" que fa que la immersió lingüística, quelcom que veu com part d'un projecte d'"enginyeria social", sigui inqüestionable. En aquest sentit ha acusat socialistes i comuns de sumar-se als "separatistes" en el seu "odi" a Espanya. I ha posat d'exemple la polèmica viscuda ahir amb la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que va assegurar que si el verb 'enraonar' no existeix en castellà "per alguna cosa serà".

Aquesta intervenció no ajudarà gens a les aspiracions d'Inés Arrimadas de fer renéixer el partit com una formació centrista i liberal. I menys després que Mickael Nogal, diputat del partit d'Emmanuel Macron, manifestés la seva decepció amb Ciutadans per la seva "ambigüitat" davant els ultres de Vox.

El jove polític francès, d'origen espanyol, va dir en una entrevista a Europa Press que així com el 2019 el seu partit, La República en Marxa, i el partit d'Albert Rivera eren "cosins", ara tenen clar que la decisió d'Inés Arrimadas d'"acceptar treballar amb Vox" ha significat travessar "una línia vermella" que els liberals francesos "no poden entendre".

 

Imatge principal: el diputat Nacho Martín Blanco / Foto: ACN