Un grup de 50 ambaixadors espanyols jubilats i pròxims a la Zarzuela, han fet arribar una carta a l'ambaixador de Bèlgica a Espanya, Marc Calcoen, per protestar sobre "la manera com es comporten les autoritats belgues" respecte dels polítics catalans exiliats. La nota, firmada en nom de tots per l'ambaixador José Antonio de Yturriaga, comença expressant la "sorpresa, preocupació i indignació pel comportament que les autoritats belgues tenen amb Espanya".

Els ambaixadors critiquen que "el Govern belga i les seves autoritats no han complert amb les seves obligacions de conformitat amb la Llei Europea de Detenció i Entrega". A l'escrit també s'ataca el ministre d'Interior belga, Jan Jambon, per "haver-se mostrat disposat a concedir l'estatus de refugiats polítics als fugits i demanar a la comunitat internacional que estigués atenta per assegurar que Puigdemont rebia un tracte just".

Els diplomàtics també carreguen contra el fiscal belga Jean-Marc Meilleur per manifestar que "donaria una importància particular a la qüestió de saber si la extradició podia constituir una infracció dels seus drets fonamentals". A la carta es subratlla que aquest fiscal "va posar en dubte el respecte dels drets humans a Espanya i va formular una sèrie de preguntes intolerables sobre les garanties d'un judici just i les condicions de les presons espanyoles".

Aquests ambaixadors indiquen que no estan "sorpresos per aquesta actitud, ja que, en ocasions anteriors, els tribunals belgues han negat la extradició de criminals d'ETA amb el pretext de que no tindrien un judici just a Espanya".

Amb aquesta carta, els diplomàtics espanyols volen que l'ambaixador belga a Madrid faci arribar al seu govern a Brussel·les "les seves inquietuds compartides per la major part de la opinió pública espanyola".

Entre els signants hi ha: Fernando Almansa, Inocencio Arias, Ignacio Camuñas (vicepresident de VOX l'any 2014), Juan González Cebrián, Juan Leña, Ramón de Miguel, Javier Rupérez, Rafael Sppotorno, Alfonso López-Ibor, Francisco José Viqueira, Joaquín Pérez Villanueva o Antonio de Oyarzábal.