La perplexitat del líder del Bloc Quebequès, Yves-F. Blanchet, davant la prohibició d'entrada al Canadà a Carles Puigdemont ha tingut una gran acollida a les xarxes socials. Blanchet ha expressat el seu rebuig pel veto cap al president a l'exili i ha comparat la repressió que pateixen els líders independentistes catalans amb la situació que van viure els impulsors del referèndum al Quebec, els quals no van ser perseguits. "Voler criminalitzar un referèndum pacífic i consultiu sobre el dret d'autodeterminació dels catalans és com si haguéssim dit al Quebec que René Lévesque havia de ser empresonat el 1980", ha assenyalat. 

La comparació entre les accions dels dos estats davant d'un mateix fet són odioses. Tant el Quebec com Catalunya van convocar referèndums sense l'autorització de l'Estat, però les conseqüències per a uns i altres són abismalment diferents. Toni Comín ha considerat que es tracta d'una comparació perfecta per veure com actua "una democràcia plena" i una "democràcia buida".  L'eurodiputat ha qualificat la comparació del líder quebequès d'"eloqüent i reveladora"

A les seves xarxes socials ha compartit i comentat el vídeo on Lévesque assenyala la greu persecució dels líders independentistes catalans. "Aquesta és la diferència entre el Canadà (una democràcia plena) i el Regne d’Espanya (una 'democràcia' buida)", ha assenyalat l'eurodiputat, qui ha afegit: "El problema més greu d’Espanya no és l’España vaciada. El seu problema més greu és la democracia vaciadavaciada de cultura democràtica".

La porta tancada per a Puigdemont

Blanchet ha acabat fent aquest discurs perquè un tribunal ha avalat la decisió dels funcionaris que van prohibir l'entrada de Puigdemont al Canadà perquè és "justificada, transparent i intel·ligible". Els funcionaris havien fet servir d'argument els càrrecs judicials que pesaven contra el president a l'estat espanyol, és a dir, que va ser "tractat com un criminal".

Així ho pensa el líder independentista quebequès, que també ha mostrat la seva sorpresa per la forma amb la qual la justícia i l'administració pública canadenca han tractat Puigdemont. "Com un criminal, en lloc de ser rebut com un demòcrata", ha dit a Twitter.

TUIT Bloque Quebec Detención Carles Puigdemont

Així mateix, Blanchet ha assegurat que l'únic "delicte" del president ha estat organitzar "un referèndum sobre la sobirania catalana". I s'ha posat dur amb l'Estat: "El Canadà, còmplice d'Espanya".

 

Imatge principal: L'eurodiputat Toni Comín en una intervenció a l'Eurocambra a Brussel·les / ACN