El coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, ha justificat en un informe que avança Eldiario.es la violència perpetrada pels cossos policials espanyols durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. El màxim responsable de la Guàrdia Civil assegura que hi va haver "accions de violència directa" per part dels votants concentrats als col·legis, en una acció de "resistència passiva organitzada".

L'informe assenyala que les "accions de violència directa" van tenir lloc per part de les persones concentrades davant dels col·legis electorals. Per aquest motiu, es va procedir a "intervenir" contra els "violents". "L'element comú a totes les intervencions va ser l'existència d'una activitat d'oposició organitzada contra la intervenció de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat", exposa De los Cobos.

A més, el text també assenyala els Mossos d'Esquadra. Explica que hi va haver una "actitud de complicitat i agraïment" dels votants, que segons l'informe van actuar amb violència davant l'actuació "legítima", s'atreveix a dir, de les forces policials espanyoles. L'informe no fa cap menció a les persones que van patir les greus agressions dels cossos policials, com és el cas de Roger Español, que va perdre un ull a causa d'una pilota de goma.