El govern espanyol augura que la recuperació econòmica de la crisi econòmica provocada per la Covid arribarà a finals d'any. Concretament, la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha explicat que Espanya recuperarà els nivells econòmics previs a la pandèmia abans que s'acabi el desembre perquè l'executiu ha decidit mantenir la previsió de creixement del PIB al 6,5% per enguany i al 7% de cara a l'any que ve. 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Calviño ha afirmat que aquestes previsions són "prudents" amb el panorama i incerteses actuals i s'ha escudat en el fet que aquest mateix dimarts l'OCDE ha revisat a l'alça, fins al 6,8%, la previsió de PIB d'Espanya per a enguany.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que en el cas de l'ocupació, Espanya podria recuperar els nivells prepandèmia "fins i tot abans", de tal manera que en el primer trimestre de 2022 l'activitat econòmica seria, en cas de complir-se les previsions, "superior" a la del mateix període de 2019, abans de la crisi.

Calviño també ha insistit que "no hi ha precedents d'una recuperació tan ràpida del creixement i de l'ocupació en crisis anteriors, gràcies a les polítiques monetàries i fiscals desplegades per a evitar danys permanents". L'Executiu també ha mantingut les seves estimacions sobre la taxa d'atur, que se situarà enguany en el 15,2% i s'anirà reduint fins a una mitjana del 14,1% en 2022, senda descendent que continuarà en els anys següents.

Optimista amb la negociació dels pressupostos

Calviño també s'ha pronunciat sobre la negociació dels pressupostos i cal dir la vicepresidenta s'ha mostrat "optimista" respecte a la negociació amb les formacions polítiques per a tirar endavant els els comptes de l'any que ve. "Crec que tindrem un acord per a tenir els Pressupostos en temps i en forma", ha afirmat en la mateixa roda de premsa.

Calviño ha concretat i ha assegurat que aquest acord és possible per dues raons, la "clara consciència" de tots els grups de la necessitat d'impulsar la recuperació econòmica i adoptar uns pressupostos per a poder fer-ho, i la importància d'aprovar uns comptes públics que incorporin els fons europeus.

Això, ha assegurat la vicepresidenta, serà fonamental en 2022, quan Espanya "tingui velocitat de creuer" en el desplegament de les inversions previstes en el Pla de Recuperació i Resiliència. "I crec que tots som conscients d'això", ha subratllat.