L'anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, davant de l'OTAN va causar l'enèsima divisió entre els socis del govern de coalició. Durant la cimera de l'organització militar celebrada a Madrid a finals de juny, el cap de l'executiu marcava perfil i prometia als seus aliats una inversió militar més gran, explicant que era "imprescindible" emprendre aquest camí per garantir l'estabilitat i la seguretat d'Espanya, precisament en un context marcat per la guerra d'Ucraïna. La Moncloa donava aleshores llum verda a un crèdit de més de mil milions pel ministeri de Margarita Robles. Unidas Podemos reaccionava ràpidament, advertint que ells no participarien en aquest increment de la despesa per al Ministeri de Defensa. Tant el ministre de Consum, Alberto Garzón, com el líder d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, afirmaven que no hi donarien suport.

Amb aquesta crisi encara sense resoldre, si bé relegada a un segon terme durant les vacances d'estiu, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha volgut plantar cara a Pedro Sánchez, assegurant que, per ara, el govern de coalició no s'ha plantejat un increment per a Defensa. En una entrevista a la Cadena SER aquest dilluns, Díaz ha dit que en les negociacions que han mantingut de moment el PSOE i Unidas Podemos de cara als pròxims Pressupostos Generals de l'Estat no es preveu aquest augment.

"En el sostre de deute que hem negociat durant l'estiu sens dubte no hi havia l'increment de la despesa en defensa", ha remarcat. Per a Díaz, els comptes de l'any vinent "més que mai" han de respondre a la situació econòmica actual i ser útils per a la ciutadania. "Han d'entrar a les cases de les persones", ha defensat, en contraposició al que suposaria l'augment de despesa militar. Malgrat les discrepàncies amb els socis de govern, ha afirmat que PSOE i Unidas Podemos estan negociant "amb tranquil·litat" els pressupostos del 2021, i s'ha mostrat confiada que sabran treure'ls endavant sense dificultats. Per contra, ha defensat fermament l'imposat que el govern espanyol és a punt d'aprovar contra bancs i empreses energètiques.

El PSOE vol mantenir la seva paraula

Ara bé, aquestes paraules de Yolanda Díaz han estat ràpidament respostes pels socialistes, que no s'han deixat intimidar per la ministra lila i han volgut marcar perfil. La portaveu del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha dit que el seu és un partit de "paraula i fets", reiterant així el seu compromís a augmentar la despesa militar de cara als pròxims comptes. Alegría ha estat qüestionada en diverses ocasions si els socialistes renunciarien al compromís d'incrementar la despesa militar per aprovar els PGE amb els seus socis, i la ministra s'ha limitat a replicar que la pregunta la respondran els socialistes "a través dels fets".