La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha anunciat que des d'Inspecció de Treball crearan "en els propers dies" un "nou algoritme per fiscalitzar les hores extra". Amb aquesta solució, assegura que l'objectiu és "perseguir aquelles que no estan remunerades". Segons dades de l'Enquesta de Població Activa, cada setmana es realitzen 6,6 milions d'hores extraordinàries i cada mes s'arriba a les 27. Díaz ha explicat que calculen que el 44% de les hores extres setmanals no reben cap compensació econòmica, el que es traduiria en 2,9 milions d'hores. Per a la vicepresidenta segona, es tracta d'una "realitat inacceptable" i, malgrat que sosté que és "la xifra més baixa des del 2011", considera que és prioritari actuar-hi.

L'anunci de la ministra de Treball ha tingut lloc a València en la clausura d'un fòrum internacional sobre la jornada de quatre dies laborables a la setmana. Yolanda Díaz ha indicat que cal fer un "pas imprescindible" en la reducció de les hores extraordinàries perquè cal una "reordenació del temps de treball". En relació, precisament, amb el debat sobre la implementació de jornades laborals de quatre dies, la vicepresidenta segona de l'executiu estatal és més partidària de fórmules "flexibles" i no "tan rígides", fet que exemplifica amb les borses d'hores pactades entre treballadors i empresa o la possibilitat d'acollir-se a excedències formatives, tal com passa a "països nòrdics".

En tot cas, Díaz assegura que cal abordar una "reconfiguració del temps de treball" perquè el temps que es dedica a la feina "és el tot", juntament amb "el temps de la vida". "Cal un nou pacte social sobre la jornada màxima i el temps de treball que emani d'una visió sostenible i justa dels treballs i les vides que ens permeten". En aquest sentit, la titular del Ministeri de Treball ha assenyalat dos projectes clau: el nou estatut dels treballadors i una llei sobre els usos del temps. Aquests canvis del temps de treball, ha valorat, poden traduir-se en "descansos setmanals, permisos, suspensions, excedències i posar en mans dels treballadors el dret a formar-se", així com la possibilitat que hi hagi un "parèntesi per viatjar, per motivar-se de nou sempre amb la garantia de la reserva del treball". Sobre aquesta darrera qüestió, la vicepresidenta segona creu que no és "res revolucionari", atès que és una línia que ja han posat en pràctica altres països europeus.

Díaz, "il·lusionada" amb el procés de configuració del seu projecte

En declaracions prèvies a la seva intervenció en aquest fòrum, Yolanda Díaz es va pronunciar sobre el seu projecte polític de crear un front ampli d'esquerres. En aquesta línia, la ministra de Treball ha afirmat estar "molt il·lusionada" amb el procés de diàleg i escolta que començarà per tota Espanya després de les eleccions a Andalusia, que tindran lloc el 19 de juny. "Hi ha esperança, hi ha il·lusió, no hem d'estar governats per l'odi ni per les polítiques tristes", ha indicat Díaz, que també creu que "hi ha molta gent que espera que s'aixequi un projecte de país", una iniciativa que recalca que no tindrà res a veure amb "projectes partidistes".