Avui farem el joc de les portades. Aviam si encertes quin titular correspon a quina capçalera (no s’hi val a mirar les portades a sota de tot d’aquesta peça). Els titulars són aquests:

  • El Rei s’activa en la lluita contra el virus
  • Font d’esperança
  • Un Rei en primera línia

Els diaris concursants són l’ABC, La Razón i El Mundo.

És possible que tu també estiguis pensant ara mateix si no tenen vergonya, per què no es tallen una mica o ves que aquestes portades no perjudiquin Felip VI encara més del que ho està després de les comissions suïsses, tra altri, de Joan Carles I, son pare.

El País també raspalla el Rei, però fa una cosa informativa, ni que sigui amb un llenguatge un pèl administratiu i feixuc, com quan diu que Felip VI anava “dotat de mascareta i guants”. Dotat. Un s’espera trobar aquest verb en frases com “dotat d’un V8 de 5.600cc”, “dotat d'un canó de 105 mm” o “dotat d’un magnífic joc de cames”, posem per cas, perquè la dotació és alguna cosa que porta de sèrie i no que es posa i treu. Potser és com l’habitatge, que si és teu se’n diu “casa” i si és d’un VIP se’n diu “mansió”. Tu “vas” amb guants i mascareta; el Rei, però, se’n “dota”. Bé, deixem-ho córrer, que aquests verbs els carrega el diable.

També és molt interessant comparar els titulars sobre la cimera de la UE sobre el pla econòmic postpandèmia, que ha acabat en pizza, és a dir, en no-res. El País acusa Holanda i Alemanya (els rics egoistes de sempre, etcètera) i fa quedar bé Itàlia i Espanya (els pobres ________ de sempre, etcètera). El Mundo i La Razón fan el mateix (els diaris holandesos i alemanys, ja se sap). La baralla entre uns i altres és que els països del Sud volen mutualitzar el deute i que tots paguin en funció de la seva riquesa, dit ràpid, i els del Nord es defensen dient que cada estat s’ha de fer responsable dels seus embolics i que no els esquitxin.

Val la pena esmentar un subtítol de l’ABC: Las fuerzas de seguridad piden al gobierno ‘menos ruedas de prensa y más material’. Els hauria quedat millor afegint-hi al final ¡coño, ya! Segurament els que necessiten “més material” són els metges i els hospitals, però en vista dels últims èxits del ministeri de Sanitat en la compra de material (vegi’s La Razón i El País) potser ni s’atreveixen a demanar-ho, no fos cas que.

(Els diaris de Barcelona fan la portada amb notícies. És un bon dia per comparar-los amb els seus col·legues de Madrid i treure'n conclusions.)

EM

ABC

LR

EP

LV

EPA

ARA

EPC