Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) no han aconseguit encara tancar un acord sobre la resposta econòmica a la crisi del coronavirus a causa de la plantada d'Espanya i Itàlia, que reclamen mesures econòmiques més decidides i han demanat als seus socis elaborar una resposta conjunta en deu dies.

Després de més de cinc hores d'una cimera per videoconferència, els líders comunitaris estan intentant pactar un nou text d'acord que doni cabuda a les demandes de Madrid i Roma, segons van confirmar a Efe fonts comunitàries.

Sánchez demana un grup de treball

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va anunciar en el transcurs de la cimera que ha demanat als seus homòlegs que decideixin en els propers deu dies una resposta conjunta per combatre la crisi i ha proposat, juntament amb president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la creació d'un grup de treball compost pels presidents de les principals institucions comunitàries.

El debat durant la cimera ha girat entorn de la necessitat de mobilitzar el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), el fons de rescat europeu, o d'emetre "coronabons", un instrument de deute conjunt de la UE, per finançar la lluita contra la pandèmia.

Espanya i Itàlia es compten entre els nou països que ahir van reclamar la utilització de deute mutualitzat davant d'una crisi que afecta tots per igual i ha estat provocada per causes externes. Conte i Sánchez van reclamar als seus socis la creació d'una espècie de grup de treball compost pels presidents de la Comissió Europea, del Consell Europeu, del Parlament Europeu, del Banc Central Europeu i de l'Eurogrup.