El diari de Zuric, el Neue Zürcher, ha denunciat una ofensiva espanyola, liderada pel PP i Cs, contra el diàleg amb Catalunya, i ha situat com a prova d'això la manifestació que han convocat diumenge a Madrid "els conservadors i els populistes de dretes". El diari no amaga que tot plegat forma part d'un boicot que és un intent per arribar a La Moncloa.

"El líder de l'oposició espanyola, Pablo Casado, i el seu aliat liberal-conservador Albert Ribera, tenen tots els mitjans a l'abast per estomacar el govern en minoria del socialista Pedro Sánchez. Amb una crida a un Estat central fort, ara s'han aliat amb el partit populista de dretes Vox per denunciar la voluntat de Sánchez de dialogar amb els independentistes de Catalunya. Amb la concessió de posar un "mitjancer" en les converses amb els catalans, Sánchez hauria travessat una línia vermella, segons Casado, que ha titllat el president del govern [espanyol] de "traïdor"", ha assenyalat.

Neue Zürcher

El diari suís explica que Rivera presenta la situació com si el president català, Quim Torra, "posa de genolls Sánchez" i que això "és una humiliació inacceptable per als espanyols". I adverteix que el president espanyol no només rep atacs de l'oposició, "sinó també de les seves mateixes files" i cita els casos d'Alfonso Guerra i dels barons del PSOE.

Segons Neue Zürcher, Sánchez està hores d'ara en una situació delicada, quan la setmana vinent comença el macrojudici al procés independentista. El diari pronostica que si no s'aproven els pressupostos Sánchez haurà de convocar eleccions, i que podria guanyar el bloc PP-Cs-Vox. "Llavors ja no és d'esperar que la situació de Catalunya es calmi", pronostica.