"Fins quan aguantarà el govern de Madrid?" Així titula el diari alemany Der Freitag el seu darrer article sobre la gestió del president espanyol, Pedro Sánchez. Per a l'autor d'aquest diari d'esquerres, Eckart Leiser, l'Executiu de Sánchez pateix una sèrie de 'mals' que podrien acabar desestabilitzant-lo del tot en molt poc temps. Entre aquests problemes, el rotatiu destaca la pressió dels sindicats policials, la lenta recuperació de l'economia, la competència per figures a l'alça com Isabel Díaz Ayuso i Yolanda Díaz, i la irrupció de l'Espanya buida.

diari alemany pedro sanchez captura

Títol: "Fins quan aguantarà el govern de Madrid?" Subtítol: "Sindicats de la policia espanyola, pagesos o una aliança d'ultradreta: el govern d'esquerres espanyol de Pedro Sánchez està sotmès a pressió des de diversos camps. Consideracions d'un país amb problemes polítics". 

Problemes polítics

L'esquerra alemanya qüestiona el futur del govern de Sánchez. Concretament, el Freitag veu "ennuvolat" el panorama a Madrid. El rotatiu destaca que les aspiracions econòmiques després de la covid no prometen gaire, sobretot després que Brussel·les hagi rebaixat la projecció de creixement de l'Estat i que paral·lelament els fons europeus avancin molt lentament. D'altra banda, el diari alemany preveu que Espanya podria acabar convocant "eleccions anticipades" si els socialistes segueixen perdent el suport de la societat. Concretament, recorden que la manifestació de policies i guàrdies civils convocada per la Jupol per la derogació de la Llei Mordassa i l'allau de "manifestacions antigovernamentals" previstes per aquest mes de desembre, podrien sentenciar la legislatura. A més, el malestar generalitzat a l'Espanya buida, assenyala el rotatiu, podria ser la gota que fa vessar el got. 

Un govern d'ultradreta

El que més preocupa al Freitag és l'alternativa al govern de coalició liderat per Sánchez. Si Espanya votés en unes eleccions anticipades, l'actual president tindria molt pocs números per formar govern. D'una banda, tenim els problemes interns dins el govern espanyol, on assenyalen la "desconfiança mútua i càlculs tàctics". D'altra, l'amenaça d'un pacte entre PP i Vox per aconseguir la majoria parlamentària. L'article destaca que les relacions entre PSOE i Podemos estan "pertorbades" i ho atribueixen al fet que "la coherència interna de l'aliança electoral d'Unidas Podemos s'esfondra" davant l'auge del programa alternatiu de Yolanda Díaz, a qui anomenen l'"última esperança de l'esquerra". 

Si el govern de Sánchez cau, la coalició que el pot substituir podria tenir molta més força que l'actual. Segons el rotatiu, l'èxit del pacte entre l'"estrella fugaç Isabel Díaz Ayuso" i els "feixistes de Vox" per aprovar els pressupostos a la Comunitat de Madrid serveix de precedent per confirmar que, a diferència d'Alemanya, els conservadors a Espanya no tenen cap mirament a l'hora de fer tractes amb la ultradreta. A més, el diari alemany assenyala que un sector del PP qualifiqui l'actual líder Pablo Casado de "traïdor" per tenir certes "reticències" a l'hora d'apropar-se a Vox. Al seu torn, això auguraria que en les pròximes eleccions Casado haurà de perdre la vergonya per poder formar govern. 

 

Foto principal: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Efe