El diàleg entre la Moncloa i el govern de la comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, no funciona. Cap membre del Govern de Pedro Sánchez ha fet acte de presència durant la presa de possessió de la presidenta madrilenya.

Falta d'entesa

El 2019, en la primera presa de possessió d'Ayuso a la Comunitat de Madrid, tan sols va anar en representació del govern espanyol la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado. Aquest cop només ha fet acte de presència la delegada de l'Executiu en la Comunitat, Mercedes González. Normalment és el ministre de política territorial, Miquel Iceta, qui acudeix a aquests actes, però no se l'ha vist pas.

Aquest fet evidencia una falta de diàleg entre el govern espanyol i la presidència de la Comunitat de Madrid, trencant la tradició d'assistir a la presa de possessió de la comunitat central de l'estat espanyol. Des de Gènova es van mostrar estranyats per la falta de representació de l'Executiu espanyol, "que menys que un ministre de jornada". Ayuso li ha restat importància i ha assegurat que per a ella era més important el fet que representava ser reelegida.

La presa de possessió

Així doncs, Ayuso ha estat reelegida després de l'avançament electoral, que va convocar després de la moció de censura de PSOE i Cs a Múrcia. Fa dos anys, el 2019, la candidata del PP va aconseguir governar sense haver guanyat les eleccions en coalició amb Cs, que aquest cop no ha obtingut representació. La coalició PP-Cs també va obtenir el suport de Vox en la investidura. El nou mandat d'Ayuso només durarà dos anys, ja que, tot i l'avançament electoral, hi haurà de nou eleccions autonòmiques el 2023.

La falta d'empatia entre l'executiu de Sánchez i la presidència de Madrid es va fer més evident quan Ayuso va dedicar gran part del seu discurs d’investidura com a presidenta madrilenya a carregar contra el govern espanyol. Fins i tot va aprofitar el debat sobre els indults als presos polítics independentistes, una mesura de gràcia que ha qualificat de “il·legal i immoral”

El PSOE contra Ayuso

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, també va avivar el foc entre Madrid i la Moncloa,  aquest dilluns passat en una entrevista a RAC1, va valorar les paraules d'Isabel Díaz Ayuso en les que situava el Rei al centre de la diana. Per a Iceta, les declaracions de la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid —en les que es preguntava si el monarca signaria els indults i si Sánchez "el faria còmplice"— "poden erosionar la figura del Rei perquè a ell no li correspon opinar, sinó que la seva prerrogativa constitucional és sancionar i signar allò que emana del poder executiu o legislatiu". En aquest sentit, el primer secretari del PSC va voler apel·lar als "dirigents del Partit Popular" i espera que "no segueixin" el postulat d'Ayuso sobre el paper del Rei en els indults.

Imatge principal: Isabel Díaz-Ayuso en ser investida com a presidenta de la Comunitat de Madrid.- EFE