L'ANC reacciona. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acabat resolent els dubtes aquest divendres i ha confirmat que no assistirà a la manifestació unitària de l'independentisme de la Diada 2022. Aragonès s'ha justificat al·legant que no creu coherent ser-hi, ja que diu que és una mobilització contra els partits i les institucions, i no contra l'Estat espanyol, segons fonts del Govern. El president també assegura que només unint les formacions polítiques i la ciutadania es podrà assolir l'objectiu de la independència, si bé ha desitjat que els carrers s'omplin durant aquella jornada. Unes acusacions que el cap de l'executiu justifica perquè la mateixa organització assegura en el seu programa que la mobilització pretén que la societat civil passi "per davant" dels partits, "amb mobilitzacions i, si cal, amb foc nou a les institucions". A més, lamenta la "inacció" dels partits, amb els quals "ja no hi compta ni hi creu".

Ara bé, des de l'Assemblea adverteixen que les acusacions del president no són encertades i lamenten la seva decisió. En un comunicat, l'entitat presidida per Dolors Feliu manté que la de la Diada és "una mobilització en positiu per la independència" que busca ser reivindicativa, alhora que pacífica i democràtica. Amb això, asseguren que no es posa ningú en el punt de mira. "No es convoca contra ningú, però no avalem l'autonomisme", diuen. "Ha de ser una exigència i una normalitat democràtica que els ciutadans i els seus representants es trobin al carrer, i lamentem que en aquesta ocasió no es pugui fer amb el president de la Generalitat".

"Foto amb el govern espanyol"

La manifestació de l'11 de setembre, doncs, no és contra els partits, sinó "contra l'estratègia dels partits, que no s'adiu amb la independència", al·leguen. Es tracta d'una crítica continuada que l'Assemblea ha dirigit, especialment des de l'inici de la legislatura, cap a les formacions polítiques, i particularment a ERC i Junts per la seva presència a l'executiu català. Davant d'això, l'entitat confia en la força de la societat civil. "Si el moviment independentista ha avançat aquests anys ha estat gràcies a la no rendició, la lluita continuada i a avançar per la independència més enllà dels partits. Constatem, ara més que mai, que serem la ciutadania qui farem la independència", diuen. Amb les formacions polítiques, l'ANC es mostra disposada a cooperar, però sempre "des d'un lideratge que recau en el conjunt del poble".

Tot i esquivar en bona part les crítiques directes cap a Pere Aragonès, l'organització independentista no evita alguns retrets per la seva aposta decidida en defensa de la taula de diàleg i la negociació amb el govern espanyol. "Des de l’Assemblea Nacional Catalana no entenem com el president del Govern de Catalunya es fa una foto amb el Govern de Madrid i no se la vol fer amb centenars de milers de catalanes i catalans que exigeixen la independència, el mateix que el seu partit porta al programa electoral", lamenten. Això sí, avisen que la falta d'assistència del president no els aturarà.