La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha manifestat a l'ACN que l'absència del president Pere Aragonès a la manifestació independentista organitzada per l'entitat de cara a la Diada de l'11 de setembre "ha d'esperonar la gent a assistir-hi". En aquest sentit, ha afirmat que "no hi ha president, però hi som nosaltres". I ha afegit que "estem sols, però ens tenim a nosaltres". 

Després que el president Aragonès hagi confirmat aquest divendres al matí que no assistirà a la manifestació convocada per l'ANC, Feliu ha animat la ciutadania a mobilitzar-se aquest 11 de setembre. "La independència l'hem de fer nosaltres, de baix a dalt. Sortim i fem-ho, perquè ningú no ho farà per nosaltres", ha assegurat. La presidenta de l'ANC ha subratllat que la mobilització de la Diada no va contra els partits, sinó contra la seva manca d'estratègia.

Des del Govern, han justificat l'absència del president Aragonès a la manifestació convocada per l'organització independentista perquè "no seria coherent, ja que es tracta d'una manifestació contra els partits i les institucions i no contra l'Estat espanyol". Per contra, la presidenta de l'ANC ha recalcat que la mobilització no va contra els partits, sinó la seva actuació. 

Una manifestació per "passar per davant dels partits"

L'ANC, que organitza la marxa per la Diada d'enguany, ha assegurat que l'objectiu és aconseguir que la societat civil passi "per davant" dels partits, "amb mobilitzacions i, si cal, amb foc nou a les institucions". A més, lamenta la "inacció" dels partits, amb els quals "ja no hi compta ni hi creu per haver abandonat el camí cap a la independència malgrat haver emès un mandat clar amb el referèndum de l'1-O i haver votat una majoria independentista al Parlament". Malgrat el missatge crític de l'ANC amb els partits polítics i les institucions, el vicepresident Jordi Puigneró ha confirmat la seva assistència a la manifestació tal com han fet els consellers de Junts

Per part d'ERC, els consellers i conselleres republicans al Govern encara no han decidit o confirmat si assistiran a la manifestació. Però Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, sí que ha decidit no assistir-hi per garantir la seguretat de la jornada.

Feliu veu poc compromís del Govern amb la independència

Dolors Feliu, que enguany viurà la primera Diada com a presidenta de l'ANC, ha afirmat que veu "poc compromís" del Govern amb el projecte independentista. La líder de l'entitat ha animat la ciutadania a omplir els carrers de Barcelona per fer "una gran manifestació", i perquè ningú pugui "tapar ni menysprear" el "clam" a favor de la plena sobirania.

Finalment, Feliu ha manifestat que veu "coherent" que els i les membres de Junts al Govern sí que assisteixin a la mobilització. No obstant això, ha indicat que, per l'ANC, tampoc Junts té un projecte "clar" per fer la independència.