L'acte central de la Diada d'aquest any s'ha convocat a la Plaça Espanya, rebatejada amb el nom d'1 d'Octubre, on hi confluiran quatre columnes, que sortiran de punts diferents de la ciutat i que portaran per nom: Llibertat, Llengua, País i Sobirania

🔴 Manifestació de l’11 de setembre 2023, DIRECTE | Última hora de la Diada de Catalunya
 

📣 Actes de la Diada 2023: manifestacions, discursos i portes obertes

 

Després dels problemes que es van registrar l'any passat, amb xiulades i enfrontaments oberts entre els partits i les entitats als actes polítics, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va explicar que la convocatòria d'aquest any és "més transversal que mai", centrada en el moviment civil i no en els partits, i amb un fort simbolisme. Això no obstant, en el posicionament polític fet públic, l'ANC denuncia de nou "l'immobilisme dels partits independentistes" i la manca de resultats de la taula de diàleg.

L'ANC va explicar el rebateig de la plaça per la voluntat que s'impregni del que Catalunya és i vol ser i no "qui la domina amb amenaces de liquidar la seva cultura i la seva llengua". "L'11 de Setembre al carrer ha de canviar el curs dels esdeveniments, com ha fet altres vegades", va assegurar Feliu, que va fer una crida a la participació. També Joaquim Forn, en nom d'Òmnium, va cridar a la mobilització per acabar amb les veus que asseguren que el procés ha acabat, mentre que Teresa Vallverdú, en nom del Consell per la República, va advertir que la manifestació és el moment per demostrar que l'independentisme hi és, tot i les "diferències internes sobre com gestionar la por i el desànim".

Les entitats intenten reconduir les divisions internes que han portat a una desmobilització de l'independentisme, però els enfrontaments persisteixen amb andanades directes a l'eix estratègic del govern de Pere Aragonès, la taula de diàleg, i a l'immobilisme dels partits. En el posicionament polític que es va fer mesos enrere l'Assemblea advertia que "després del fracàs del diàleg amb Espanya, cal que la ciutadania prengui les regnes i torni a la confrontació i a l'embat", coincidint amb la presidència espanyola a la UE durant aquest segons semestre. "Volem deixar clar a Europa que aquí no ha acabat res", adverteix el text on es reclama més responsabilitat política de la UE. Actualment, però, el Procés ha entrat una nova etapa marcada per les negociacions amb Pedro Sánchez per a la seva possible investidura després de les eleccions del 23-J. 

samarreta diada 2023
La samarreta de la Diada 2023, de color blau i daurat, evoca la bandera de la UE / Miquel Muñoz

Quatre columnes

Precisament el color d'aquest any és el blau i el daurat, els colors de la bandera d'Europa i el lema és "Via fora", evocant el crit que s'utilitzava per cridar a defensar el país. La columna Llibertat, "pels drets civils i les llibertats", sortirà de la Ciutat de la Justícia; la columna País, "per una major qualitat de vida", tindrà l'origen a la plaça dels Països Catalans; la columna Llengua, "per la llengua i cultura" sortirà de l'Escola Proa, al barri de la Bordeta; i la columna Sobirania, "per la independència econòmica", de la Plaça Letamendi, on hi ha la seu de l'Agència espanyola d'Administració Tributària.

📣 Quines són les quatre columnes de la manifestació de la Diada 2023 de l'11 de setembre?
 

Columna llibertat: Pels drets civils i les llibertats, VIA FORA!

Sortirà des de la Ciutat de la Justícia per "mostrar el rebuig al poder i a la imposició de la justícia espanyola a Catalunya i donar suport als més de 4.000 represaliats polítics a Catalunya". Circularà per la Gran Via fins a la plaça de l'1 d'Octubre (plaça d'Espanya).

Columna LLENGUA: Per la llengua i la cultura, VIA FORA! 

Sortirà des de l’Escola Proa, al barri de la Bordeta, Fundada el 1966 en ple franquisme. Com a escola catalana i de pedagogia activa es va posicionar com a alternativa a l’ensenyament oficial de l’època, plantant cara al règim. Començarà pel carrer de Gavà, girarà a l’esquerra pel carrer del Moianès i, finalment, pel carrer de la Creu Coberta fins a la plaça de l'1 d'Octubre (plaça d'Espanya). 

Columna PAÍS: Per una major qualitat de vida, VIA FORA! 

Sortirà des de la plaça dels Països Catalans, davant de l’estació de Sants i comptarà amb la capçalera principal. Servirà per denunciar la manca de finançament a la infraestructura ferroviària. Circularà pel carrer de Tarragona.

Columna SOBIRANIA: Per la independència econòmica, VIA FORA! 

Sortirà des de la plaça de Letamendi, davant l’Agència espanyola d’Administració Tributària, per denunciar "l’espoli fiscal de més de 18.000 milions d’euros que pateix cada any Catalunya per part d’Espanya". Des d’aquesta columna també es defensaran altres aspectes de la independència econòmica, la terra i la pagesia Començarà al carrer d’Aragó, girarà a l’esquerra cap al carrer de Muntaner i enfilarà la Gran Via de les Corts Catalanes fins a la plaça de l'1 d'Octubre (plaça d'Espanya). 

Acte polític a la plaça del Primer d’Octubre (Plaça d'Espanya)

L’acte polític està previst que comenci cap a les 18.15 hores, un cop les quatre columnes hagin arribat a la plaça del Primer d’Octubre (Plaça d’Espanya). L’acte, presentat per la periodista i escriptora Iolanda Batallé, i l’activista i membre d’Octuvre.cat Albano Dante Fachín, inclourà l’actuació del grup de punk-rock empordanès Fetus, que interpretarà la cançó d’aquesta Diada, “Au, Jovent” juntament amb dos temes més. Pel que fa als parlaments, quatre persones rellevants de la societat civil intervindran en representació de les reivindicacions de cadascuna de les quatre columnes. També hi intervindran representants de l’Associació de Municipis per la Independència, Consell de la República i Òmnium Cultural. Tancarà l’acte polític la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu.