La Diada de l'11 de setembre d'aquest 2023, aquest pròxim dilluns, comptarà amb una manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Com cada any, l'entitat organitza la gran manifestació independentista de la diada i enguany aquesta protesta tindrà una organització poc habitual. Concretament, comptarà amb quatre columnes que començaran el seu recorregut en punts diferents i acabaran a plaça Espanya, epicentre de la protesta d'enguany. Cada columna estarà enfocada a una reivindicació diferent.

🟡 Recorregut i horari de la manifestació de la Diada 2023 de l'11 de setembre
 

🎤 ​Actes de la Diada 2023: manifestacions, discursos i portes obertes
 

Aquestes són les 4 columnes de la manifestació organitzada per l'ANC:

  • Columna de la llibertat: a la Ciutat de la Justícia. Caminarà pel lateral de la Gran Via. Reivindicarà els drets civils i les llibertats.
  • Columna de la llengua: a l’Escola Proa, a la Bordeta. Defensarà la preservació del català i la cultura catalana. Començarà al carrer de Gavà amb el passatge de Solsona, anirà fins al carrer del Moianès i pujarà fins a la carretera de Sants; després, girarà cap a la dreta per anar a la plaça d’Espanya.
  • Columna del país: estació de Sants. Protestarà per la manca de finançament en infraestructures i reclamarà una millor qualitat de vida.
  • Columna de la sobirania: delegació de l’Agència Tributària, a la plaça de Letamendi. Reclamarà la independència econòmica. Baixarà pel carrer d’Aribau fins a la Gran Via i d’allà es mourà fins a la plaça d’Espanya.

Els quatre punts de trobada de les columnes de la manifestació seran:

  • Plaça del Doctor Letamendi (columna Sobirania)
  • Ciutat de la Justícia (columna Llibertat)
  • Escola Proa (columna Llengua)
  • Estació de Sants (columna País)
  • Plaça d'Espanya (epicentre de la manifestació)

La manifestació començarà a les 17.14 hores, l'hora que recorda l'any de la caiguda de Barcelona durant la guerra de Successió. La previsió és que hi participin més d'un milió de persones. El lema de la manifestació, "Via fora", és una frase medieval que significa "Fora". Amb aquest lema, l'ANC vol expressar la seva voluntat de defensar el país i les seves llibertats. Per altra banda, els colors triats per l'ANC per a la manifestació d'enguany seran el blau i el groc, els colors de la bandera europea. L'ANC considera que Europa és un aliat clau en la lluita per la independència de Catalunya.

Els CDR convoquen una cinquena columna alternativa per a les manifestacions de la Diada

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han anunciat una marxa alternativa a les quatre columnes oficials previstes per a la Diada d'enguany a Barcelona. La manifestació, convocada a les 16.00 h a la plaça de Sants, tindrà com a lema "De l'opressió a la independència!". El recorregut finalitzarà a les 17.14 h a Plaça Espanya, tot just la mateixa hora a la qual començarà la manifestació oficial convocada per l'ANC. Els organitzadors han destacat a través d'un missatge a les xarxes socials que, en comparació amb les columnes oficials, "és l'única que tindrà com a lema explícit la independència", en referència als noms que tindran les de la manifestació 'oficial' de l'ANC, Òmnium i el Consell de la República: la Columna de la llibertat, la Columna de la llengua, la Columna del país i la Columna de la sobirania.