La Diada 2023 és ben a prop i els diferents actes institucionals i manifestacions organitzades per la societat civil ja tenen horaris i recorreguts definits. Pel que fa a la imatge i l'eslògan institucional, el Govern enguany ha apostat per la llengua catalana com a fil conductor dels actes i la imatge institucional per a la Diada de l'11 de Setembre d'enguany. Sota el lema "Una llengua, molts accents" l'executiu vol reivindicar el català en un moment que està "greument atacat i perseguit".

🔴 Manifestació de l’11 de setembre 2023, DIRECTE | Última hora de la Diada de Catalunya
 

🕗 Recorregut i horari de la manifestació de la Diada 2023 de l'11 de setembre

 

En aquest sentit, des del Govern han explicat que aquest enfocament sobre la llengua defensa la diversitat i riquesa del català i subratllen que volen que aquesta reivindicació "arribi a tots els racons del país". Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que en la mateixa línia, ha explicat que el català és "un punt de trobada i també una eina de futur" per a tots els territoris de parla catalana. Més enllà dels actes institucionals, que inclouen l'entrega de les màximes distincions que atorguen el Govern i el Parlament, coincidint amb la Diada hi ha nombroses activitats organitzades per la societat civil. A continuació t'expliquem quins són els diferents actes que se celebraran en el context de la Diada 2023.

7 de setembre: medalles d'Or de la Generalitat

Els actes institucionals amb motiu de la Diada començaran amb el lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. L'acte es farà el dia 7 de setembre a les vuit del vespre a la plaça Margarida Xirgu de Barcelona. La màxima distinció del país aquest any recau en la cantant balear Maria del Mar Bonet, l'activista cultural i editor valencià Eliseu Climent i la poeta terrassenca Marta Pessarrodona, de qui el govern destaca el seu "compromís amb la llengua i la cultura". L'entrega d'aquests guardons seran el tret de sortida dels actes de la Diada 2023.

10 de setembre: discurs institucional d'Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, pronunciarà el discurs institucional des de la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), al barri del Raval de Barcelona. Les paraules del president es podran seguir a les nou del vespre per TV3 i Catalunya Ràdio. La mateixa nit, diferents col·lectius i partits independentistes es manifestaran a la capital catalana, amb el fossar de les Moreres com a centre neuràlgic de la reivindicació.

11 de setembre: la manifestació de l'ANC

L'acte principal del dia 11 de setembre, i el que segurament s'endurà més atenció. Un any més, l'ANC convoca una manifestació a Barcelona a les 17.15 h amb el lema "Via fora". L'Assemblea i les entitats que hi donen suport, com Òmnium Cultural o el Consell de la República, volen llançar un missatge de fortalesa del moviment independentista a les institucions europees, aprofitant que Espanya presideix el Consell de la Unió Europea. Quatre columnes de manifestants sortiran des de diferents punts de la capital catalana per confluir a la plaça Espanya, batejada per l'ANC com a plaça Primer d'Octubre.

📣 Quines són les quatre columnes de la manifestació de la Diada 2023 de l'11 de setembre?
 

La plaça d’Espanya serà l’epicentre de la gran manifestació de la Diada per part de l’independentisme i convocada per l'ANC. Aquestes són les quatre grans columnes sortiran de diferents punts de Barcelona i es trobaran a la Plaça d'Espanya:

  • Columna de la llibertat: començarà a la Ciutat de la Justícia. Anirà la Gran Via i reivindicarà els drets civils i les llibertats.
  • Columna de la llengua: començarà a l’Escola Proa, a la Bordeta. Defensarà la llengua i cultura catalana i anirà fins al carrer del Moianès i pujarà fins a la carretera de Sants; després, girarà cap a la dreta per anar a la plaça d’Espanya.
  • Columna del país: Començarà a l'estació de Sants. Protestarà per la manca de finançament en infraestructures.
  • Columna de la sobirania: Començarà a la plaça de Letamendi i reclamarà la independència econòmica. Baixarà pel carrer d’Aribau fins a la Gran Via i d’allà anirà fins a la plaça d’Espanya.

 

🚌 Com arribar a la manifestació de l'11 de setembre a Barcelona per la Diada 2023 en transport públic
 

Concerts de la Diada: Actuacions a la Festa de la Llibertat

La Festa de la Llibertat d’Òmnium Cultural tornarà aquest 11 de setembre a Barcelona. En aquesta edició hi actuaran els finalistes del programa ‘Eufòria’ Jim, Carla i Alèxia en un vermut musical. A partir de les 19 h arrencaran els concerts multitudinaris de Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas. L’entrada és gratuïta.

🎵 Concerts de la Diada 2023 de l'11 de setembre: Actuacions, artistes i horaris
 

La Grossa de la Diada

La Grossa de la Diada del 2023 se sortejarà l’11 de setembre i repartirà un premi extraordinari de dos milions d’euros per al jugador que tingui el número i la sèrie del primer premi. També hi haurà més premis:

  • 2.000.000 € com a premi extraordinari.
  • 50.000 € amb les cinc xifres coincidents del primer premi.
  • 2.000 € per als números anterior i posterior al primer premi.
  • 20.000 € per al segon premi.
  • 10.000 € per al tercer premi.
  • Premis menors per a els terminacions de tots els premis

💶 La Grossa de La Diada 2023: així serà el sorteig de l'11 de setembre