Dures paraules del govern aragonès cap al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que l'acusen ara d'estar fent "una defensa descarada dels interessos de Catalunya en perjudici dels de l'Aragó "per impedir que recuperi el seu patrimoni i la seva dignitat".

L'aval del ministre de Cultura al segon recurs interposat perquè les 43 obres de Sixena tornin al Museu de Lleida pocs dies després que se les enduguessin a Vilanova de Sixena ha indignat la consellera de Cultura de l'Aragó, Mayte Pérez, que li ha retret ser "còmplice de l'espoli que la Generalitat porta temps exercint sobre l'Aragó" i l'ha responsabilitzat de "voler treure'ns les peces que estan aquí adduint a no sé quina falta de forma i donant lliçons de legalitat".

A parer del govern aragonès, De Vigo "s'ha plegat als interessos partidistes del PP" i, amb aquesta actitud, "està traint l'Aragó". Però que el ministre de Cultura hagi decidit permetre la interposició del recurs no és l'únic motiu del seu enuig.

Segons Pérez, des que va agafar la responsabilitat de la Conselleria de l'Interior, el govern de l'Aragó ha passat per diverses etapes, des de la "sorpresa" fins el "cabreig" passant per la "indignació" que els ha provocat el fet que el ministre no s'hagi posat en contacte ni amb ella, ni amb el president del seu govern, Javier Lambán. Això és, per a ells, "una mostra de deslleialtat i menyspreu" cap al seu territori.

Riure dels aragonesos

El fet que De Vigo no s'hagi interessat, segons diuen, pels aragonesos, sumat a l'autorització del titular espanyol de Justícia per interposar un recurs per a la devolució dels béns de Sixena al Museu de Lleida, ha desembocat en una pluja de crítiques cap al comportament del govern espanyol com, per exemple, que "a més d'incomplir amb la legalitat, se'n riuen dels aragonesos".

Titllant aquest comportament d'"absolutament gravíssim", la consellera de Cultura aragonesa ha tret a De Vigo haver "traït els interessos de l'Aragó" i li ha retret no haver complert abans amb la sentència per haver-los traslladat abans, així com que "els deu fer vergonya dirigir-se a nosaltres". Cal recordar, però, que la sentència no és ferma i que hi ha recursos contra el trasllat (ja fet) en tràmit.

L'actitud de De Vigo és una mostra més, segons el govern aragonès, que els de Mariano Rajoy han acabat "convertint aquesta qüestió en política", mentre ha aprofitat per exigir al Museu de Lleida que entregui l'obra que ha trobat avui i que doni explicacions al jutjat d'Osca. Ara bé. També ha puntualitzat que, tot i que donin aquesta obra a l'Aragó, el gest "no els eximirà de la seva responsabilitat".

Això sí. Pérez no ha tingut en compte, en cap moment, com estan tractant les obres ja que, per exemple, van col·locar algunes peces al costat d'una columna de climatització que no hi hauria de ser "per raons de conservació preventiva". A més, i segons les entitats culturals de Lleida, algunes de les obres no s'haurien d'haver mogut del lloc per la fragilitat del seu material.